БългарияНа ФокусПоследни новини

Загадката на мутрите – жив ли е Мето Илиенски?

Вече 19 години една загадка не дава мира нито на МВР, нито на подземния свят. Една от най-емблематичните фигури на групировката ВИС изчезва безследно и няма нито една следа какво може да се е случило. Методи Методиев – Мето Илиенски, е извикан по телефона на среща, от която повече никога не се връща.

Разследването продължава с години, но не дава резултат. И досега част от мутрите го смятат за мъртъв, други твърдят,  че е изчезнал от България на „топъл остров“, защото бил предупреден или сам научил, че ще бъде убит. И за двете версии има и „за“, и „против“.

Денят е 23 ноември 2003 г. Мето е в дома си в Бояна, когато получава телефонно обаждане. Явно, то е от човек, на когото Илиенски безусловно вярва, защото за пръв път, откакто е във ВИС, излиза без телохранители, без мобилен телефон, без паспорт или други документи. Преди да прекрачи за последно прага, казва на жена си Яна с кого отива на среща, но после се разбира, че я е излъгал. Качва се в тъмно „Ауди“ и повече никой не го вижда. Полицаите по-късно установят, че номерът на аудито е краден от от „Опел Вектра”, което е много странно. Мето бил известен с предпазливостта си и аверите му и досега се чудят защо е тръгнал с такава съмнителна кола и без документи, след като може да го спре първия срещнат катаджия и да стане някакъв скандал. Единствено босът на ВИС Георги Илиев може да го извика на среща, на която Илиенски да отиде сам, с автомобил с непознат номер и без охрана, са категорични са запознати с подземния свят. Те твърдят, че по онова време отношенията между Мето и Жоро Илиев били обтегнати и за да се осъществи такава среща е имало посредник – висш полицай, изключително близък до Мето, който щял да бъде нещо като мълчалив свидетел на мъжкия разговор и гарант, че няма да се извадят пистолети. Говори се, че срещата е станала в гора на Витоша и че „Ауди“-то на Мето било видяно да поема  по улица „Пушкин“ нагоре, а не надолу – към центъра на София.

Има и версия, че Жоро Илиев е подмамил Мето на среща, на която да му съобщи, че има план за атака срещу групировката, подготвят се серия от покушения и двамата трябва да поговорят как да се пазят от атентатите и как да ударят първи по враговете си.

Така или иначе Мето и за секунда не се съмнявал, че му се готви капан, въпреки че с Жоро Илиев имали пререкания. Двама души са последните, които го виждат жив – съпругата му Яна и назначеният по-късно за директор на дружество „Национална спортна база“ Петър Божилов. 40-годишният мъж е много близък с Мето Илиенски и според слухове в ъндърграунда той е знаел името на човека, с когото висаджията отива да се види. Божилов обаче е убит при скандал по време на лов в местността „Елата“ край село Плана през 2012 г. С неговата смърт угасва и надеждата да бъде разкрита тайната около изчезването на Илиенски. През годините той така и не споделя с никого страшната тайна.

Петър Божилов е последният човек, който го вижда, но загива по време на лов 9 г. по-късно.

Мето Илиенски не се връща, не е открит и тъмния му автомобил „Ауди“. Два дни по-късно съпругата му Яна го обявява за издирване. Криминалистите разпитват десетки, но без резултат.  Отначало се смята,, че може да е отвлечен, чака се обаждане от похитителите за откуп, но такова няма. С годините се налага версията, че Мето е убит лично от боса си  Георги Илиев, който го подозирал, че е поръчал разстрела на кума му – Румен Маринов – Нарциса, или че е провалил голяма наркосделка. А втора е – че Методиев сам е организирал „изчезването си“ и все още е жив и в чужбина под чужда самоличност.

Запознати твърдят, че завършилия математическа гимназия Мето е бил от интелигентната част на мутрите от ВИС. В първите години е дясната ръка наа Васил Илиев и държи контрола над тържището в Илиянци и нелегалния износ на горива към ембаргова Югославия. Оттам се натрупват не само първия, а първите няколко десетки милиона на групировката. Смята се, че след „предателството“ на Поли Пантев да премине при конкурентите от СИК, Георги Илиев възлага на Мето Илиенски контрола върху първите по-големи транзитни пратки кокаин през България. Мето е бил смятан за недосегаем, защото поддържал тесни връзки с политици, банкери и полицаи, дори често е сочен за топлата връзка на ВИС с властта по онова време. 

През 2003 г. обаче самият той започва сериозно да се бои за живота си. Това е една от най-черните години за мутрите. От януари до края на ноември, когато изчезва Илиенски, са извършени 13 поръчкови убийства. Сред жертвите са  Илия Павлов, Фатик, Степан Рибаков, Евгени Стефанов – Женята, Николай Христов – Данкина, Румен Маринов – Нарциса.

 Самият Мето през януари 2003 г. е прострелян в дланта от движеща се кола пред ресторант „Капитан Кук”. Запознати твърдят, че именно тогава, умният Мето решил да изчезне и 10 месеца се подготвял за „топлия остров“.  Той съзнавал, че никаква охрана няма да може да го спаси, ако е „поръчан“ и чувствал, че няма да е изключение в започналата поголовна сеч.

Подобни статии

Back to top button