МненияНа ФокусПоследни новини

Шкварек: Случаят с Тото е опит да се “канселира” някого по либерален, западен модел и да се въведе практиката в България

Нередактиран текст от Фейсбук страницата на Кристиян Шкварек:

Тото е казал или не казал в подкаста си нещо, което е било грешка/простотия, и за която грешка сега бива порицаван вече няколко дена.
Да приемем това за 100% вярно, а той за 100% виновен. Следва следният въпрос: Какво точно, конкретно, искате от него или да се случи на него, за да изкупи вината си? Ама в конкретика. Какво трябва Тото да направи, за да си е изплатил греха и да продължи с живота и кариерата си? Какво е наказанието?
Ако не давате отговор на този въпрос, а само натискате за неговото безконечно “изгаряне” като личност, вие не търсите справедливост, а се опитвате да “канселирате” някого по либерален, западен модел. И да въведете тази практика в България.
Либералното “канселиране” се отличава с това, че то не е като правосъдието – правиш нещо, лежиш или плащаш присъда и после си свободен. Не следва модела на търсене на справедливост, при който имаш престъпление – наказание – изкупление.
При канселирането няма присъда, няма наказание, и в крайна сметка няма изкупление и свобода. Канселират те – най-често за нещо казано, унищожават те, и не ти дават присъда, след чието изпълнение си свободен. Слагат те в килия с надпис “канселиран” и изхвърлят ключа. Искат да те унищожат завинаги, да те държат вечно в техния затвор, да лежиш доживотна присъда. Но без да са го казали директно, защото би звучало абсурдно: доживотен затвор, че е казал или премълчал нещо? Това е причината да не посочват никога в конкретика какво трябва да направи провинилата се обществена личност, за да й простим. Така прилагат на практика доживотната присъда – като съд, който те държи безконечно в ареста и не завършва делото никога.
Ако Тото, или която и да било друга обществена личност се провини с нещо, те трябва да бъдат наказани. Конкретно. А след наказанието – изкупени, освободени, отново равни на всички вас, които ги съдите. Християнството вярва в пълното опрощение на греховете, дори на най-страшните. Затова в Европейското правосъдие християните заложиха същата идея и възможност да изкупиш през наказание цялата си вина, след което си отново напълно равен пред другите.
Моделът на либералното “канселиране” не е нещо ново, а връщане към чиста проба езическо варварство, изкоренено в Европа още преди класическата древност. Това варварство няма място в България точно толкова, колкото варварството на домашното насилие.

Подобни статии

Back to top button