Новата здравословна мания – чаят матча

Чаят матча става все по-известен из цял свят и вече е достъпен на много места в България. Въпреки, че най-хубавата матча може да се намери в Япония, на пазара и у нас има висококачествена вносна матча.
Но защо чаят матча стана толкова популярен?
Освен своята богата история като предпочитаната напитка на самураите и като част от десетки ритуали в японската култура, той има сериозен позитивен ефект върху здравето.
Ето защо може би е време да пробвате чай матча или едно от любимите ни матча латета (студен чай матча с мляко и захар):
1. Антиоксиданти и витамини
Зеленият чай съдържа вид антиоксидант, наречен катехини, както и друга група, наречена полифеноли. Матчата на прах предлага голяма доза от тези мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на увреждането на клетките и за предотвратяване на хронични заболявания.
Матчата съдържа и различни витамини, включително витамин А, В, С, Е и K.
2. Полезна е за кожата
Ако се грижите за кожата си, опитайте се да замените кафето с матча чай за една седмица. Витамин С стимулира производството на колаген, а витамин B може да помогне за насърчаване на обмена на здрави кожни клетки.
3. Помага в борбата срещу рака
Въпреки че няма специални сведения, доказващи противораковите ползи от матчата, учените изследват тази категория чай от години. По-старите проучвания са свързани мощен антиоксидант EGCG за превенция на рак, предотвратяването му на дебелото черво и елиминиране на растежа на раковите клетки. Друго проучване показва, че зеленият чай може да бъде ефективен в комбинация с противоракови лекарства.
4. Насърчава по-здравословните нива на холестерола
Редовното консумиране на зелен чай може да доведе до значително намаляване на лошия холестерол (често се нарича „LDL“). LDL е вид на холестерола, който води до натрупване на мастни киселини в артериите, което увеличава риска от инфаркт и инсулт.
5. Укрепва костите
Повечето хора не мислят активно за предприемане на мерки за по-голяма здравина на костите. Това обаче е важно за физиката и мобилност, особено след определена възраст. Полифенолите и антиоксидантите в зеления чай увеличават костната минерална плътност. Те намаляват и възпаленията – причина за оксидативен стрес върху костите. Това, от своя страна, редуцира риска от развитие на остеопороза.