BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Фондацията на Сорос прекратява дейността си в Европа

Фондацията “Отворено общество” основана от милиардера Джордж Сорос ще съкрати драстично своята дейност в Европейския съюз.

Според вътрешна кореспонденция на организацията, новата стратегическа насока на “Отворено общество” налага изтегляне или ликвидиране на дейността й вътре в Европейския съюз и пренасочване на ресурси към други части от света.

Преди два месеца 93-годишният Сорос обяви, че предава организацията на своя син Александър Сорос, а малко по-късно разкри планове да уволни около 40% от нейните служители. Той представи това като нова стратегическа перспектива. Сорос-младши е особено активен в политическата дейност в САЩ, както и в някои други региони из Европа и дори обяви, че ще засили финансирането на политически каузи от 25-те милиарда долара на фондацията. 

Въпреки това, вътрешната кореспонденция заявява, че “Отворено общество” ще продължи да подкрепя граждански организации в Европа, включително тези, работещи във външните отношения на ЕС, както и да продължи своята подкрепа към ромските организации в ЕС. Сорос ще продължи да финансира проекти в Украйна, Молдова и Западните Балкани, според говорител на организацията.

“Новият модел на фондацията ще реорганизира грантовете според специфични възможности за получаване на резултат, които ще бъдат определени през следващите месеци”, добавя говорителят.

Фондацията дарява средно около 1,5 милиарда долара на година за политически каузи и подкрепя предимно либерални ценности. Досега Източна Европа бе една от основните й цели.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Колониализмът е жив, Западът източва Африка, а Нигер се бори за своята свобода и бъдещето на децата си

Подобни статии

Back to top button