БългарияНа ФокусПоследни новини

ВАС узакони подпорната стена на Алепу

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на регионалния министър Иван Шишков от служебния кабинет на Гълъб Донев, от 3 февруари т.г., за издаване на предварително съгласие за подпорната стена на плажа Алепу, съобщава “Капитал”. С решението се задължава министърът на регионалното развитие и благоустройството да се произнесе наново по преписката с указанията на съда. Министерството ще трябва да заплати и адвокатския хонорар от близо 4700 лв., платен от жалбоподателя по делото “Бриз 2000” ЕООД, собственик на имотите до плажа, върху които е предвидено строителство в свлачищни райони на обект: Курортен комплекс “Алепу – Бриз вилидж”.

Решението на тричленката в състав председател и докладчик Георги Колев, Севдалина Червенкова и Стефка Кемалова, е обжалвано в срок от регионалното министерство, първото съдебно заседание пред петчленния състав е насрочено за ноември.

През септември 2018 г. община Созопол издава разрешение за строеж в свлачищен район на два етапа – укрепителни дейности и след това курортен комплекс. По закон обаче строителство на сгради и съоръжения в свлачищни райони се разрешава след издаване на предварително съгласие от министъра на регионалното развитие и благоустройството, който издава такъв документ на базата на определени документи, един от които е разрешение за ползване на въведените в експлоатация геозащитни строежи, осигуряващи устойчивостта на територията.

През февруари т.г. тогавашният служебен министър Шишков е подписал отказ, като се е мотивирал, че представеното по преписката Разрешение за ползване № СТ-05-118/ 13.02.2020 г. на строеж “Курортен комплекс “Алепу-Вилидж” /етапно строителство/, първи етап: ,,Укрепване на свлачище “Алепу- Вилидж”, издадено от началника на ДНСК, е нищожно. Министърът се позовава на прогласена от съда с влязло в сила решение, нищожност на предходен административен акт – Разрешение за строеж № 100/10.09.2018 г. на главния архитект на община Созопол за “Курортен комплекс “Алепу Вилидж” на два етапа, с мотив, че това води до нищожност и на следващото разрешение.

Според съда обаче, министърът няма правомощия да посочва дали даден административен акт е нищожен. Това може да каже само съдът, а няма данни разрешението да е обжалвано и да има влязло в сила решение, поради което съдът го приема за стабилен административен акт.

Съдът отхвърля искането на министерството да обяви разрешението за нищожно по това дело в рамките на косвения съдебен контрол за валидност на административен акт – подобна възможност съществува за общия съд в рамките на общото гражданско производство по ГПК, но не и пред административния съд, обосновава се тричленката.

Освен това, в мотивите си съдът изрично заявява, че в аргументите си за отказа министърът незаконосъобразно е приел, че укрепването на свлачище “Алепу Вилидж” е незаконен строеж, като се е позовавал на съдебните решения за прогласяване на нищожност на разрешението за строеж.

“За да бъде квалифициран един строеж като незаконен не е достатъчно разрешението за строеж за него да е обявено за нищожно, а е необходимо да бъде проведено административно производство по чл. 225 ЗУТ, да бъде издадена заповед за премахването му и същата да е влязла в законна сила. Към настоящия момент нито едно от посочените условия не е налице, поради което административния орган е постановил незаконосъобразен административен акт.”, казва съдът.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Поставят ограда около МОЧА

Подобни статии

Back to top button