BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Европейският съюз е изпратил още 1,5 млрд. евро помощ за Украйна

Европейската комисия е изпратила нов транш от 1,5 млрд. евро помощ за Украйна от инструмента за макро-финансова помощ, който общо обещава около 18 млрд. евро в подкрепа.

Целта на финансовата помощ е за да се покрият належащите финансови нужд ина Украйна по време на войната с Русия. Досега са изпратени общо 12 млрд. евро от 18-те, които е обещал Европейският съюз.

С нея се изплащат заплати, пенсии и се финансират училища, болници и домове за хора, които са ги изгубили в следствие на войната. Също така може да се използва за възстановяване на инфраструктурата, унищожена от войната, като например енергийна инфраструктура, водна, транспортни мрежи, пътища и мостове.

Комисията подчертава, че  Украйна постига значителен прогрес във въвеждането на конкретните политики, необходими за да се осигури прозрачно и ефикасно използване на паричните средства.

“Мобилизираме всичките си усилия да помогнем на Украйна. Днес платихме още 1,5 млрд. евро в помощ на държавата, която се изправя пред бруталната война от агресора Русия и работи, за да възстанови инфраструктурата си. Нашата помощ ще продължи и след 2023, с около 50 млрд. евро в подкрепа обещани за 2024-2027 година”, каза Урсула фон дер Лейен, президентът на Европейската комисия.

Общата помощ от страна на ЕС към Украйна е около 76 милиарда от началото на войната. Това включва финансова, хуманитарна, военна, както и спешни средства за попълване на бюджета на държавата. В сумата са включени и парите, които Комисията дава на държавите членки за да се грижат за бежанци от Украйна.

Целта на досегашният инструмент е за да има Украйна предвидимост в своите финанси, като се знае точно каква помощ ще получи в следващите минимум 4 години. А Европейският съюз да може да покаже своята дългосрочна помощ към държавата, независимо колко дълго продължи войната й с Русия.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски потвърди, че Украйна иска да закупи двата реактора на АЕЦ „Белене“

Подобни статии

Back to top button