На ФокусПоследни новиниСвят

Шест нови държави държави се присъединиха към БРИКС

Шест нови държави се присъединиха към съюза на държавите от БРИКС. Става въпрос за Аржентина, Обединените Арабски Емирства, Египет, Иран, Саудитска Арабия и Етиопия. 

Държавите ще се присъединят към БРИКС от 1-ви януари 2024 година. Това съобщи лидерът на Южна Африка. Той добави, че това е само първата фаза от разширението на блока и се очаква то да продължи в близките години. Освен 6-те държави, още над 20 са подали заявление за членство, като най-големите от тях са Алжир и Индонезия.

Както по-рано съобщи кореспондентът на бразилската UOL Джамил Шад, един от основните критерии за избор на новите членове на групата е бил географският фактор, който трябва да осигури регионален баланс в асоциацията.

Срещата на върха на БРИКС се провежда в Йоханесбург от 22 до 24 август. По-рано южноафриканският министър на външните работи и сътрудничеството Наледи Пандор заяви, че лидерите на БРИКС са постигнали съгласие по документ, очертаващ принципите на приемане на нови членове в асоциацията. Общо 22 държави са подали заявления за присъединяване към БРИКС.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Кримската платформа: Допълнителна помощ за Украйна, Нови санкции срещу Русия

Подобни статии

Back to top button