BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Преврат и в африканската република Габон – свалиха президента Бонго

Габон стана осмата република в Африка, която претърпява преврат от 2020 година насам. Военна хунта е взела властта след преврат над президента Бонго, който бе избран с поредните избори. Бонго е част от семейството, което управлява държавата цели 56 години.

Това е осмият преврат от 2020 година, като армията е взела властта наскоро в Нигер, а преди това в Мали, Гвинея, Буркина Фасо и Чад. 

Президентът Бонго призова подкрепящите го да излезнат на улицата и да изразят недоволството си. Вместо това, хората излезнаха на улицата и започнаха да пеят и тънцуват, докато празнуваха краят на 56 години от кражбите на едно семейство, което се е обогатило на гърба на хората. Габон е една от най-бедните държави в света, макар да е близо до средното ниво за Африка. Тя е една от най-развитите южноафрикански държави, в която над 91% от хората имат достъп до питейна вода, значително над средното за Африка, което е 71%.

Както Нигер, Габон е бивша френска колония, а френският все още е официален език на държавата. За сметка на това, основната религия в държавата е католицизъм. 43% от БВП-то на Габон идва от производството на петрол, а около 20% от добив на манганова руда. Зависимостта от петрола е довела до силно неравенство в богатството в държавата. Въпреки богатството на някои хора, над 40% от младите хора между 15 и 24 в Габон са безработни, една от най-високите статистики за безработица в света.

Военните са заявили, че изборните резултати са отменени, границите са затворени до второ разпореждане, а всички държавни институции са разпуснати.

“Днес държавата е пред тежка институционална, политическа, икономическа и социална криза. В името на хората на Габон, решихме да защитим мира като сложим край на настоящия режим”, казаха от армията.

Франция е заявила, че следи ситуацията в Габон и ще изтегли своята дейност в държавата, където оперира една от големите френски фирми за добив на руда.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Летище в северозападна Русия е атакувано с дрон

Подобни статии

Back to top button