BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Сорос няма да се оттегля от Европа, увеличава средствата за ромски организации

Организацията “Отворено общество” на Сорос няма да се оттегля от Европа. Това заяви наследникът на фондацията Александър Сорос в своя статия в Политико. 

Сорос младши пое фондацията преди месец, когато баща му предаде контрол над “Отворено общество” и 23-ти милиарда долара, които контролира. Малко след това бе разпространен мейл, в който той обяви нова стратегия и изтегляне на голяма част от финансирането от организации в Европейския съюз.

В своята статия в Политико, Александър Сорос заявява, че смяната всъщност е само стратегическа – фондацията ще се концентрира в Източна Европа и ще намали значително бройката свои служители, за да има повече свободни финанси за каузите, които подкрепя.

Той обяснява, че фондацията на баща му е успяла да финансира “независими мислители” в Унгария и е започнала своята работа в Европейския съюз, който днес проповядва точно ценностите, които е подкрепяло “Отворено общество”. Същевременно, Александър Сорос вижда бъдещето в Полша, Украйна и Чехия.

“В общи линии виждаме преместване на Европа към изтока. Войната в Украйна ще има немислими последици, а издигането на Полша като водеща икономика евентуално ще доведе до това да дава средства на ЕС, вместо да ги получава. Бъдещето на отговорно, демократическо управление в Европа сега се решава не само в Париж и Берлин, но и във Варшава, Киев и Прага”, пише той в статията.

Друго обещание е да увеличи подкрепата на държави в западните балкани, които искат да се присъединят към Европейския съюз. Става въпрос за Косово, Босня, Северна Македония и Албания.

Той подчертава и, че фондацията ще продължи да подкрепя ромската общност. В статията пише, че ще има “драматично увеличение” на опитите да се осигури справедливо отношение към ромската общност в Източна Европа.

Според него най-голямата опасност пред присъствието на “Отворено общество” в Европа е ако Доналд Тръмп спечели изборите в САЩ през 2024 година.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигна в Украйна на работно посещение

Подобни статии

Back to top button