На ФокусПоследни новиниСвят

Румъния ще изиска компенсации от Европейската комисия заради това, че не е още в Шенген

Румъния ще поиска от Европейската комисия около 2% от своето БВП като компенсации, че държавата не е влязла в Шенген все още. Това съобщи транспортния министър на страната Сорин Гриндяну в интерви за румънската медия news.ro.

Попитан как е е направил тази оценка на загубите, министърът отговори: “Аз и колегите ми разговаряхме с транспортните превозвачи миналата седмица. Трудно ми е да направя точни изчисления за данъците и за загубените часове на митниците, но е ясно, че граничният контрол влияе на международния транспорт на стоки”, коментира Гриндяну.

Той информира, че Румъния ще поиска от Европейската комисия и два милиарда евро компенсация за покриване на разходите, свързани с улесняването на транспорта на зърно от Украйна през страната. Сумата ще включва поддръжката на националните пътища, които са били засегнати от трафика на тежки камиони от Украйна. 

„Ако сега тръгнете по национален път DN2 към Сучава, Сирет, покрай Бакъу, Фокшани, ще видите, че има ТИР до ТИР от Украйна. Това доведе до влошаване на тази мрежа, затова поискахме пари. Сумата ще обхваща няколко области на транспорта, включително автомобилен, железопътен и морски транспорт”, уточни Гриндяну. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Западът подписа декларация за войната в Украйна на края на глобалната среща Г20 без да осъжда Русия

Подобни статии

Back to top button