На ФокусПоследни новиниСвят

Пхенян: Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътува към Русия с брониран влак

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун пътува към Русия с брониран влак, за да се срещне с президента Владимир Путин, съобщи Пхенян, като разговорите на четири очи може да бъдат насочени към продажбата на оръжие.

Експертите предполагат, че Путин се нуждае от артилерийски снаряди и противотанкови ракети от Северна Корея, които да използва в Украйна, докато според съобщенията Ким търси усъвършенствани технологии за спътници и подводници с ядрени двигатели, както и хранителни помощи за своята обедняла страна.

Севернокорейският лидер “отпътува оттук с влака си на 10 септември, за да посети Руската федерация и беше придружен от висши представители на Комунистическата партия, правителството и военните ведомства“, съобщи официалната Корейска централна информационна агенция (КЦНА).

КЦНА не съобщава за местоположението на влака на Ким към момента, включително дали е пресякъл руската граница.

На 11 септември агенцията съобщи, че “уважаемият другар Ким Чен Ун ще се срещне и ще разговаря с другаря Путин по време на посещението си в Русия”.

Кремъл също потвърди, че Ким ще посети страната в скоро време.

Вашингтон бързо осмя предстоящата среща на високо равнище като знак, че Путин “моли” за помощ за провалената си инвазия в Украйна.

Потвърждението от Северна Корея слага край на дни на спекулации, след като неотдавна американски и други официални лица заявиха, че Ким, който рядко напуска Северна Корея, вероятно ще се отправи към Владивосток за преговори за въоръжаване на Русия.

Лидерът на Северна Корея не е пътувал извън страната си от началото на пандемията от коронавирус.

Южнокорейският телевизионен оператор YTN заяви, че Сеул “очаква председателят Ким да проведе среща с руския президент Путин на 13 септември.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Нидерландия няма да свали ветото си за влизането на България в Шенген

Подобни статии

Back to top button