Последни новиниСвят

Руското ограничение за износ на петрол повиши цената на Брент до 90 долара за барел

Международният бенчмарк суров петрол Брент се търгуваше на цена от 90,25 долара за барел в 09:30 ч. местно време, което представляваше ръст от 0,69% спрямо цената на затваряне от 89,63 долара за барел през предходната търговска сесия, предаде Анадолската агенция.

Американският бенчмарк West Texas Intermediate (WTI) се търгуваше по същото време на цена от 93,76 долара за барел, което е с 0,49% повече от цената на затваряне от 93,30 долара за барел през предходната сесия.

И двата бенчмарка се понижиха от 10-месечните си високи равнища в резултат на решението на Федералния резерв на САЩ да запази лихвените проценти на постоянни нива, като същевременно засили твърдата си позиция, а до края на годината се предвижда още едно увеличение на лихвите.

Намаляването на доставките в Саудитска Арабия и Русия с около 1,3 млн. барела дневно до края на годината стимулира ръста на цените, които се колебаеха около 95 щатски долара за барел.

На 21 септември руското правителство ограничи износа на бензин и дизелово гориво, за да балансира вътрешния пазар, което засили опасенията за предлагането и подкрепи ръста на цените.

В свое изявление руското правителство обясни, че решението, което цели да стабилизира цените на горивата на вътрешния пазар, “ще спомогне за насищането на пазара на горива, което от своя страна ще намали цените за потребителите”.

Вицепремиерът Александър Новак обясни повишаването на цените на едро на горивата с увеличаването на цените на петролните продукти на световните пазари, както и с обезценяването на рублата спрямо долара.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Байдън към Зеленски: Ще гарантирам, че светът е на страната на Украйна

Подобни статии

Back to top button