На ФокусПоследни новиниСвят

Путин обяви празник, отбелязващ окупацията на украинските региони

Руският президент Владимир Путин подписа указ, отбелязващ 30 септември като “ден на обединението” в чест на незаконното анексиране от Русия на Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска области, съобщи “Укринформ”.

На 30 септември 2022 г. Русия подписа „договори“ с прокситата на Москва в четирите окупирани региона, обявявайки ги за част от Руската федерация.

Т.нар. договори бяха предшествани поредица от мними референдуми в регионите.

Жителите на окупираните региони съобщават, че местните власти са използвали тактики на сплашване и заплахи за насилие, за да принудят хората да гласуват на референдумите.

Тази година Путин записа видеообръщение, в което поздрави жителите на окупираните територии за годишнината от „обединението“.

„Преди една година, на 30 септември, се случи определящо, наистина историческо и променящо живота събитие: бяха подписани споразумения за присъединяването на четири нови субекта към Руската федерация“, каза Путин.

На 29 септември руското министерство на отбраната обяви, че ще започне да набира жители на окупираните територии като част от своята военна наборна кампания, която се провежда два пъти годишно. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Зеленски: Членството на Украйна в НАТО е въпрос на време

Подобни статии

Back to top button