BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Байдън: Няма да спрем да подкрепяме Украйна независимо от трудностите

Президентът на САЩ Джо Байдън обеща да продължи подкрепата към Украйна след като бе прокаран нов бюджет на Конгреса, който не съдържа предвидена военна помощ към държавата. 

Бюджетът бе прокаран в последния момент за да не спре да работи правителството и изискване на републиканците бе да не се включва помощтта към Киев – нещо, което е абсолютен приоритет за Байдън.

“Не бива, независимо от обстоятелствата, да позволим помощта на САЩ към Украйна да бъде прекъсната”, каза той.

Въпреки неговите обещания, републиканците са против допълнителната помощ. Те считат, че дадените досега 46 млрд. долара от началото на инвазията на Русия през 2022 година са достатъчни и са против начинът, по който Байдън продължава да подкрепя Киев.

“Мога да уверя Украйна, че ще стигнем до там, ще го свършим. Искам да уверя нашите американски съюзници, че могат да разчитат на нашата помощ, няма да ви изоставим”, заяви Байдън.

През последните месеци САЩ изпраща на Украйна различни нови оръжия, включително ракети с дълъг обсег и танкове “Абрамс”, чиято цел е да помогнат на украинската контраофанзива. Президентът Зеленски също пристигна в САЩ да иска още помощ, но сегашната временна бюджетна сделка, която е предназначена за 45 дни, оставя страната му за първи път без военна подкрепа.

Лидерите на Конгреса, от своя страна, обещаха да осигурят допълнителна помощ в най-скорошно време. Демократите контролират Сената, а републиканците Камарат на представителите, което значи, че двете партии трябва да се съгласят на нова бюджетна сделка, за да се случи това.

Републиканецът Мат Гетц сподели, че според него финансирането, одобрено от Конгреса, е някъде между “повече от достатъчно” и “твърде много”. Марджъри Тейлър-Грийн пък директно заяви, че “Украйна не е 51-вият щат на САЩ”.

Демократите останаха недоволни от решението на своите противници и смятат, че не бива да се изоставя техният съюзник точно в този момент.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

България ще е част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

Подобни статии

Back to top button