На ФокусПоследни новиниСвят

Хенри Кисинджър: Европа е направила грешка като е допуснала твърде много чужденци да навлезнат в континента

Според бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, Европа е направила сериозна грешка с допускането на твърде много чужденци в континента. Той смята, че вече има вътрешно напрежение в континента от групи от хора с “напълно различна култура и религия”, заради грешките, допуснати от Германия и другите държави да пускат свободно чужденци в ЕС.

Кисинджър, който дълги години е бил един от най-силните поддръжници на глобализма, разкри пред Политико, че идеята да има отворени врати за бежанците е стигнала твърде далече. Причината за това са демонстрациите на граждани в германските държави в подкрепа на Хамас.

Запитан какво мисли за арабите, които са ликували в Берлин след нападението над Израел Кисинджър отговаря: “Болезнено е”.

На открития акт на агресия от страна на “Хамас” трябва да се отговори с някакво наказание, смята Кисинджър, който обаче предупреждава за опасността от рязка ескалация на напрежението в региона.

“Конфликтът в Близкия изток е застрашен от ескалация и пренасяне в други арабски страни под натиска на общественото мнение в тях”, посочва 100-годишният бивш първи дипломат на САЩ като припомня научените уроци след войната от 1973 г., когато арабска коалиция, водена от Сирия и Египет, нападна Израел.

Кисинджър смята, че е възможно да има и военни действия срещу Иран, ако се установи тяхна роля в организирането на атаката в Израел. Той счита, че истинската цел на “Хамас” е да мобилизират Арабския свят срещу Израел, което би им осигурило достатъчно подкрепа за да действат извън международните закони и да не се налага да се влиза в мирни преговори.

“Погледнато по-цялостно – руската агресия в Украйна заедно с нападението на “Хамас” в Израел представляват “фундаментална атака срещу международната система”, смята Хенри Кисинджър.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Радев: Ескалацията в Израел може да доведе до глобална дестабилизация

Подобни статии

Back to top button