БългарияНа ФокусПоследни новини

Проблеми с машините за гласуване из цялата страна

Машини из страната имат дефекти, като много от тях просто не работят.

Общо около 20 изборни секции имат машини, които не работят, включително девет секции в София, в които се гласува за балотажът между кандидата на ПП-ДБ Васил Терзиев и кандидатът на БСП Ваня Григорова. При някои от секциите в районите “Овча Купел”, “Триадица” и “Младост” машините не печатат бюлетини или ги мачкат при принтиране.

Според инструкциите на ОИК, ако бюлетина не е отпечатана се допуска избирателят да гласува повторно по избран от него начин.

Две от машините, дефектирали днес са във Варна. При тях не е заработил принтерът. 

В секцията във Велико Търново не е стартирала машината заради софтуерен проблем.

В Добрич проблемът е с флашпаметите на машината.

В София има вече десетки сигнали за проблеми с машините, в една секция в “Триадица” дори машината е спряна. Сигналите за повредени машини започнаха още към 8:30.

В 41-ва секция в София машинното гласуване е преустановено. В район “Изгрев” в 6-а секция също е имало проблеми. Има и още молби за спиране на машините и над 30 сигнала.

“Такива, в които се казва, че не излиза бюлетина или е празна. Такива, в които избирател твърди, че е направил два вида избор, а е излязла една намачкана бюлетина. Бюлетина, която не е в цялост”, допълни Полина Витанова, председател на ОИК-София.

В Благоевградска област има 6 машини – пет в Благоевград и 1 в Сандански, които при гласуване не отчитат вота на избирателите, а от машината излиза празна бюлетина.

Подобен казус възникна и в Драгоман. Адв. Иво Миланов, председател на Общинската избирателна комисия (ОИК) там, съобщи малко след началото на изборния ден, че една от машините принтира празни бюлетини при гласуване.

Проблем има и с машина в село Владимирово, са сигнализирали от Общинската избирателна комисия в Бойчиновци. Председателят на секционната избирателна комисия казва, че избирателят е гласувал за определен кандидат, а в разписката е излязъл друг. 

В община Тунджа гласуването с машини е започнало без електрозахранване, на батерия, но след отстраняването на повредата, е продължило по обичайния ред.

Само на хартия гласуват в секции с неработещи машини в Русе, Пазарджик, Смолян, Варна, Сливен, Асеновград и в София.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Има вече ясни фаворити за кмет на София и Плводив, битката във Варна стана напечена

Подобни статии

Back to top button