BulletinНа ФокусСвят

Зеленски: Доставките за Украйна намаляха след войната между Израел и Хамас

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че доставките на ключови артилерийски снаряди за страната му са намалели след избухването на боевете между Израел и Хамас миналия месец, предаде АФП.

Израел, който получава военна подкрепа от САЩ, безмилостно обстрелва Ивицата Газа, откакто бойците на Хамас започнаха безпрецедентно нападение срещу южната част на Израел миналия месец.

“Доставките ни намаляха”, каза Зеленски пред репортери, като се позова конкретно на 155-милиметровите снаряди, които се използват широко на източната и южната фронтова линия в Украйна, като заяви, че “те наистина се забавиха”.

“Не е като САЩ да са казали: не даваме на Украйна нищо. Не! Просто всеки сам се бори за (запасите) си”, каза той пред репортери.

“Това е животът. Не казвам, че това е положително, но това е животът и ние трябва да защитаваме това, което е наше”.

Както Русия, така и Украйна се борят да поддържат и осигурят запаси от снаряди след близо две години интензивни далекобойни боеве от батареите на километри разстояние.

Южна Корея твърди, че съюзникът на Русия – Пхенян, е изпратил един милион артилерийски снаряда, за да подкрепи войната на Москва в Украйна в замяна на ноу-хау за сателитни технологии.

Междувременно Германия заяви тази седмица, че ЕС няма да постигне едногодишната цел за изпращане на един милион артилерийски снаряда за Украйна.

“Сега складовете са празни или има законов минимум, който дадена държава не може да предостави”, заяви Зеленски пред репортери в Киев.

“А това не е достатъчно”, добави той.

Зеленски обаче похвали усилията на Съединените щати за увеличаване на производството.

От една година нито Русия, нито Украйна не са постигнали значителни териториални придобивки, а висшият командващ на армията в Киев заяви, че боевете са стигнали до патова ситуация.

Володимир Зеленски изрази оптимизъм относно неотдавнашната среща между президента на САЩ Джо Байдън и китайския му колега Си Дзинпин.

“Разбираме, че този факт е добър за нас – тяхната среща”, заяви Зеленски пред репортери в Киев, след като лидерите на САЩ и Китай проведоха разговори в Калифорния, на които се договориха да възстановят военните комуникации.

Китай отказва да осъди нахлуването на Русия в Украйна и задълбочава икономическото, дипломатическото и военното си сътрудничество с Москва от началото на войната през февруари 2022 г.

Междувременно Съединените щати оглавиха подкрепата на Запада за Украйна на бойното поле, като предоставиха множество пакети от финансова и военна подкрепа.

Близкият съветник на Зеленски, Михайло Подоляк, по-рано изрази “предпазлив оптимизъм” по отношение на срещата Си-Байдън, която беше помрачена от определението на американския лидер за Си като “диктатор”.

Срещата “е чудесен сигнал към света – диалог вместо конфронтация, нов глобален ред, задължително са необходими правила, стабилност и предвидимост”, заяви Подоляк в социалните мрежи.

Зеленски заяви, че не може да потвърди, че Байдън и Си са обсъждали конфликта в Украйна, но заяви пред репортери, че почти двегодишната инвазия на Русия е била засегната “по някакъв начин”.

Зеленски и преди е предупреждавал, че Русия вероятно ще увеличи въздушните удари срещу енергийната инфраструктура на Украйна преди зимата, както направи миналата година по това време.

“Моята оценка е, че те натрупват [ракети], но че нямат много повече ракети в сравнение с това, което имаха преди”, каза Зеленски, визирайки атаките срещу критична инфраструктура миналата година. Но в отделни коментари Зеленски предупреди, че Украйна не разполага със “100-процентова защита” от руските въздушни атаки.

“Градове като Харков, региони като Донецк и Запорожие се нуждаят от повече системи за [противовъздушна] отбрана”, каза той във вечерно обръщение, публикувано в социалните медии.

“Зимата ще бъде трудна, но не по-лоша от предишната”, каза Зеленски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Украински части са стъпили на окупирания от Русия ляв бряг на Днепър

Подобни статии

Back to top button