BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Международни реакции към смъртта на Навални – западът критикува Русия, според Русия пък бързат със заключения

Политици и представители на държави от НАТО изказаха своите съболезнования за смъртта на опозиционният лидер Алексей Навални, като според повечето западни лидери това е убийство и е пряко против демокрацията в Русия. От руската страна пък разкритикуваха позициите, като според тях западът прибързва със заключенията, преди дори да е готова съдебномедицинската експертиза.

Според Генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг всички факти трябва да бъдат изяснени около смъртта на Навални и Русия трябва тепърва да отговаря на много сериозни въпроси. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел пък написа в социалната мрежа Х публикация за Навални:

“Алексей Навални се бори за ценностите на свободата и демокрацията. За своите идеали, той направи върховната саможертва. ЕС счита руския режим за директно отговорен за тази трагична смърт. Моите съболезнования за семейството му. И за всички тези, които се борят за демокрацията в света в тези мрачни обстоятелства. Бойците умират. Но борбата за свобода никога не приключва”, написа Мишел.

От Русия пък призоваха да се изчака съдебномедицинската експертиза и да стане ясно първо какви са обстоятелствата, преди да се стига до заключения.

“Незабавната реакция на лидерите на страните от НАТО на смъртта на Навални под формата на директни обвинения срещу Русия е саморазобличаваща. Все още няма съдебномедицинска експертиза, но заключенията на Запада вече са готови”, написа говорителят на външното министерство на Русия Мария Захарова.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Бойко за Навални: Това е убийство срещу демокрацията. Необходим е силен натиск върху Кремъл и повече помощ за Украйна.

Подобни статии

Back to top button