На ФокусПоследни новиниСвят

САЩ иска да снабди Украйна с ракети с по-голям обсег, които да стигнат по-навътре в Кримския полуостров

След месеци на искания от украински официални лица, администрацията на Байдън работи за предоставяне на Украйна на нови мощни балистични ракети с голям обсег, съобщава NBC News, позовавайки се на свои източници.

В края на миналата година САЩ започнаха да доставят на Украйна армейски тактически ракетни системи, известни като ATACMS, но досега са предоставили само по-старите ATACMS със среден обсег. Сега САЩ са склонни да изпратят версията на ракетата с по-голям обсег, казаха служители, което би позволило на Украйна да нанесе удар по-навътре в контролирания от Русия Кримски полуостров.

Но финансирането от САЩ за доставки на оръжие за Украйна остава несигурно поради съпротивата на бившия президент Доналд Тръмп и неговите републикански съюзници в Конгреса. Миналата седмица Сенатът прие пакет от чуждестранна помощ на стойност 95 милиарда долара за Украйна, Израел и Тайван. Но не е ясно дали и кога Камарата на представителите, контролирана от Републиканската партия, ще гласува мярката или дали тя ще оцелее след гласуването.

Според NBC News перспективите за финансиране на оръжейни доставки за Украйна остават несигурни „поради съпротивата на бившия президент Доналд Тръмп и неговите съюзници републиканци в Конгреса“.

Ако Конгресът одобри повече финансиране за Украйна, САЩ биха могли да включат ATACMS с голям обсег в един от първите пакети от военна помощ, платена с тези пари , според двамата американски служители. САЩ също имат боеприпаси и артилерия, готови да изпратят незабавно в Украйна, ако финансирането бъде одобрено, добавиха служители.

Американски служители не изключиха възможността Съединените щати „да поискат от съюзниците си да предоставят на Украйна ракети и да попълнят запасите от ATACMS“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Вдовицата на Навални се зарича да продължи борбата му срещу Путин

Подобни статии

Back to top button