BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

CNN – Кремъл е по-богат от всякога, благодарение на стратегически партньор на САЩ

Автори: Ник Патън Уолш и Флорънс Дейви-Атли, CNN, превод Виктор Блъсков (със съкращения)

Русия започва своята трета година от войната в Украйна с безпрецедентна сума от пари в държавната хазна, която се дължи на рекордните 37 милиарда долара продажби на птерол към Индия през изминалата година, според нов анализ, който разкрива как част от петрола е рафиниран от Индия и после е изнесен към САЩ за над 1 милиард долара.

Този поток от плащания, които облагодетелстват Москва, идва от увеличението на Индия на закупуването на руски петрол с над 13 пъти сравнено с количествата преди войната, според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух, споделено ексклузивно със CNN.

Това означача, че американският стратегически партньор Ню Дели успява да замести закупуванията на петрол от западните държави, намалени от санкциите около войната на Русия в Украйна, според анализа.

Докато Руските продажби на петрол към Индия не са санкционирани и са напълно легитимни, анализ на пътищата на каргото от експерти показват, че тези огромни продажби може да включват т.нар. “сенчеста флота” от танкери, специално създадени от Москва за да скрият с кого търгува и как и да максимализират печалбата на Кремъл.

Общият ефект от покупките на Индия на петрол е да намали негативния ефект върху президента на Русия Владимир Путин от санкциите върху петрола. Руските федерални печалби се увеличиха до 320 милиарда през 2023 и се увеличават още повече. Почти 1/3 от парите са изхарчени за войната в Украйна през миналата година и още по-голяма пропорция от тях ще финансира конфикта през 2024. 

Парите на разположение на Кремъл позволяват Москва да е в по-добра позиция да продължи дългата война отколкото Киев, където срещат затруднения да поддържат нужният поток от западно финансиране.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

САЩ иска да снабди Украйна с ракети с по-голям обсег, които да стигнат по-навътре в Кримския полуостров

Подобни статии

Back to top button