BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Консервативният лидер Герт Вилдерс се отказа да бъде премиер на Нидерландия след като спечели изборите

След своята драматична победа по време на изборите през 2023 в Нидерландия, Герт Вилдерс се отказа от опита си да бъде премиер на съдбата. Неговата Партия за Свобода (PVV) спечели 37 места от 150 в парламента на Нидерландия, но макар да спечели изборите, бе много далече от мнозинство.

Вилдерс води своята кампания на платформа против Ислям и миграцията, а след своята победа започна преговори за коалиция с партията на бившия премиер Марк Рюте, както и центристката “Нов Социален Договор” и движението на фермерите. 

Той настояваше да бъде премиер на страната и дори заяви, че би било неправилно спрямо конституцията лидерът на най-голямата партия да не е министър-председател. Въпреки това, Вилдерс призна, че няма достатъчно подкрепа за него като личност сред другите партии и съответно ще трябва да заеме своето място като депутат, какъвто е бил от1998 година. Като компромис, лидерите на другите партии в преговорите също са заявили, че не желаят да заемат постове в правителството.

Вилдерс все пак отказва да направи компромис със своята позиция против Ислям и масовата миграция и предстои да стане ясно дали другите партии ще се съгласят с него и ще влезнат в коалиция с подобни приоритети. Неговата партия е печелила поне 10% от вота още от 2010 година, но досега е имало твърд отказ на всички други партии да управляват заедно с тях, а вече открито се водят коалиционни преговори.

Твърде възможно е изходът от политическата криза в страната да е програмно правителство, което да е съставено от експертни лица, а премиерът да бъде консенсусна фигура между различните партии. Ако все пак те не успеят да се разберат за фигурите в кабинета, Нидерландия може да остане със служебно правителство и да има нови избори в близкото бъдеще.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Подобни статии

Back to top button