BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Тагарев: Задължителната военна подготовка може да се върне за някои

Министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев даде интервю пред armymedia.bg, в което заявява, че може да се върне задължителната военна подготовка за някои хора.

Според Тагарев най-големият риск за модернизацията на армията е да се осигури техника, но да няма достатъчно хора.

“За нас специфичен риск е техниката да дойде, но да нямаме хора. Бих казал, че това е най-големият риск. Именно затова исках удължаване на стратегическия преглед на отбраната, за да съм сигурен, че тези формирования, които са с най-висока степен на готовност и тези, които получават нова техника (има много голямо припокриване между тях) ще бъдат окомплектовани на необходимото равнище. До момента Щабът на отбраната не е стигнал до вариант и това към момента си остава риск. Но има време да бъдат намерени решения в този стратегически преглед, ако следващият министър реши да го продължи”, казва той.

Според него има редица мерки, които биха могли да допринесат за осигуряване на достатъчен брой хора, като едно от тях е увеличението на заплатите. Той подчерта, че вече са увеличени заплатите два пъти с по 10% на година.

“Но другият проблем, за който по-малко се говори, е с личния състав за мобилизационния резерв, тъй като хипотезата за доброволния резерв почти не работи – на 16% е окомплектован в момента от 3000 бройки. Очевидно чрез доброволния резерв няма да може да компенсираме мобилизационния, който до момента все още разчита на мъжете, които са служили като наборни войници до 2007 г.”, описва Тагарев другия сериозен проблем.

“Това означава, че до 10-15 години този мобилизационен резерв практически ще изчезне. Трябва да намерим способ той да бъде попълван. Единственият начин, който виждам в момента, е задължителна военна подготовка за някои категории български граждани. И това също е въпрос на стратегическия преглед, по който все още не сме стигнали до някакво общо разбиране тук вътре в Министерството на отбраната заедно с военното ръководство, за да започнем дискусия с политическите партии, публична дискусия и да отидем към приемливо решение. Но на мен това ми изглежда неизбежно”, добавя той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Добрев: Асен Василев е източил 5,4 милиарда от енергетиката

Подобни статии

Back to top button