Готвене с морска вода?

Топла пара се издига от порциите горещ ориз, който сервират в ресторант „Баеса-Руфете“ на 50 км южно от Бенидорм на източното крайбрежие на Испания. В долната си част той е леко карамелизиран, а на повърхността има изобилие от бели скариди. За разлика от хилядите порции паеля, които се сервират на обикновените туристи, това тук е истинско, автентично и изумително вкусно ястие от ориз, което крие своя малка тайна. Каква е тя?
Разкрива ни я шеф готвачът Хоакин Баеса, носител на титлата „Готвач на годината за Испания“ през 2014-та: „Оризът е толкова вкусен, защото се приготвя с разредена вода от морето!“. В крайбрежните испански селца това е традиция, която се спазва от векове, а в съвремието до нея опират световни шеф готвачи като Фернанд Адриа и Кике Дакоста.
Междувременно в повечето средиземноморски страни – Испания, Италия и Гърция се продава специална филтрирана морска вода, предназначена за готвене. Цената й след микрофилтриране с цел отстраняване на нечистотии и органични примеси е малко над 1 евро за литър.
Според шеф Баеса морската вода е част от „кухнята на бъдещето“, заради здравословните си качества и способността да подчертава ароматите. „Морската сол, която се продава в магазините, е преминала през процеси на пречистване и така е загубила повечето от минералите си, споделя шеф Баеса и добавя: Около 98% от кристалната морска сол е натриев хлорид. В морската вода този дял е 86%, а останалата част от 14% са полезни минерали като калий, магнезий и калций.”
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО
Дневно КЪСМЕТЧЕ от съдбата за всяка зодия ще донесе щастие на всички