Ястия за топло време

Наред с разнообразните салати, които слагаме на трапезата в топлото време, са подходящи и леки, предимно зеленчукови ястия. Тяхното приготвяне е бързо и лесно, повече време отнема измиването, обелването и нарязването на продуктите. Зеленчуците се комбинират отлично със сирене, течна сметана, кашкавал и яйца. От месата са за предпочитане пилешко, пуешко и заешко, като по-леки и лесно усвояеми от организма. И не забравяйте да пиете повече течности!
Супа от броколи
Необходими продукти:
Една връзка пресен лук, нарязан на ситно
1 глава броколи, нарязани на малки розички
1200 мл пилешки бульон
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. сол
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.ч. бяло шампанско
Начин на приготвяне:
В тенджера с разтопеното масло задушете ситно нарязания пресен лук и брашното, докато придобие лек златист оттенък. На тънка струйка, като разбърквате непрекъснато, добавете бульона, пуснете вътре розичките броколи и оставете да покъкри на умерена температура около 10-15 минути. След като сместа се сгъсти, разредете с половин чаша бяло шампанско и продължете да бъркате в продължение на 2-3 минути. Накрая овкусете със сол и черен пипер.
Тиквички по провансалски
Необходими продукти:
3 тъмнозелени тиквички
3 жълти тиквички
2 топки моцарела
4-5 дребни домата (с диаметър колкото този на тиквичките)
10 с.л. зехтин
3 счукани скилидки чесън
2 ч.л. риган
сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Грилът на фурната се загрява на максимум и тиквичките се оставят да се задушат под фолио за около 10 минути. След това се нарязват на шайби и се нареждат в огенупорна тавичка. Доматите се нарязват на кръгчета, а моцарелата на шайби, след това – на четвъртинки. Поставят се между тиквичките. Зехтинът се разбърква заедно с чесъна, ригана, сол и черен пипер на вкус. Разпределя се върху тиквичките. Ястието се пече 10-15 минути, докато моцарелата се разтопи.
Лозови сарми на фурна
Необходими продукти:
1 връзка лозови листа
1/2 кг кайма
1 ч.ч. ориз
1 морков
1/2 глава лук
1 ч.ч. вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. целина
4 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Първо се приготвя плънката, като се запържва лукът в малко олио, докато стане златист. Добавя се настърган морков, който също се готви за няколко минути. След това се добавя каймата и се намачква с вилица, докато се раздели на малки парченца. След 3-4 минути се добавят оризът и водата и се подправя със сол и сушена целина. Котлонът се намалява и се оставя водата да се поеме от ориза. Щом водата бъде поета, плънката се сваля от котлона да изстива. През това време се бланшират лозовите листа – потапят се за кратко в гореща подсолена вода. Във всеки лист се слага по 1 супена лъжица от плънката и се завива сарма. Сармите се подреждат в тава, заливат се с чаша вода и се добавят 2-3 супени лъжици олио. Пекат се за около 30-40 минути на фурна, докато водата се изпари. Традиционно се сервират с кисело мляко.
За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО