BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение

Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Володимир Зеленски подписаха 10-годишно споразумение за сигурност.

Сделката предвижда САЩ да предоставят на Украйна редица видове военна помощ и обучение през следващото десетилетие. Зеленски заяви, че споразумението ще послужи като мост за членството на страната му в НАТО, предаде АФП.

“Днес е наистина исторически ден. Нашето споразумение за сигурност е мост към членството на Украйна в НАТО “, заяви Зеленски на съвместна пресконференция с Байдън, след срещата на Г-7 в Италия.

Според споразумението САЩ и Украйна трябва да се консултират в рамките на 24 часа “на най-високо равнище” след всяко бъдещо въоръжено нападение от страна на Русия.

Предвижда се сътрудничество в областта на обучението на военните и изграждането на украинската вътрешна оръжейна индустрия.

Байдън защити решението си да позволи на Украйна да използва американско оръжие за атаки по руска територия, в близост до Харковска област. Американският президент добави, че атаки на по-дълги разстояния все още са забранени.

Украинският президент отново призова за повече ПВО системи “Пейтриът”, които да защитават украинската енергийна и гражданска инфраструктура.

Байдън заяви, че 5 държави вече са обещали да предоставят на Украйна ракети “Пейтриът“.

Зеленски каза също, че китайският лидер Си Дзинпин е обещал да не изпраща на Русия оръжия, които да използва срещу Украйна. В същото време американският президент каза, че Пекин вече допринася за военните усилия на Москва, като оказва икономическа и индустриална подкрепа.

Сделката между Вашингтон и Киев е подобна на тази, която САЩ имат с Израел.

По време на срещата на върха на Г-7 Япония подписа подобен пакт за сигурност с Украйна.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Орбан: Унгария няма да блокира подкрепата на НАТО за Украйна

Подобни статии

Back to top button