На ФокусПоследни новиниСвят

Унгария задмина България по мизерия в Европа

Българите живеят в мизерия в сравнение с жителите на повечето страни от ЕС, но вече не сме най-бедната страна. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за действителното индивидуално потребление на човек от населението. През 2023 г. индивидуалното потребление на човек в страните от ЕС варира в много широки граници – от 70% до 138% от средното ниво за ЕС. България е на предпоследно място с индивидуално потребление с 27% по-ниско от средното за ЕС. По-зле са само хората в Унгария, където потреблението е с 30% под средното. Точно пред нас са Словакия и Латвия – и двете с 25% под средното ниво за ЕС.

Данните за действителното индивидуално потребление включват всички стоки и услуги, които домакинствата използват, независимо дали са купени от домакинствата директно, от правителството или от нестопански организации. Данните може да бъдат разглеждани като индикатор за материалното благосъстояние на домакинствата, посочват от Евростат.

Материалното благополучие на българите е доста под средното ниво за ЕС, а в икономически по-добре развитите страни потреблението на хората е значително над средното ниво. Най-добре са в Люксембург (индивидуалното потребление е с 38% над средното за ЕС), Австрия и Нидерландия (и двете по 17% над средното ниво). След това в класацията е Германия, където потреблението на хората е с 16% над средното за ЕС. Така се оказва, че потребяваме с 37% по-малко от германците. Като се лишаваме от почти всичко. В Румъния стандартът на живот пък е с 22% по-висок от нашия.

В България индивидуалното потребление на мляко, сирене и яйца е с 62% под средното ниво за ЕС, показват данните на Евростат. Основната причина за това е, че млякото в България е най-скъпото в ЕС, а цените на сиренето също са по-високи отколкото в Германия. Наред с това заплатите в Германия са по-високи. В резултат потреблението на мляко, сирене и яйца в Германия е над два пъти по-голямо отколкото в България.

Потреблението на алкохолни напитки в България е наполовина от средното ниво за страните от ЕС. А в Германия е с 24% над средното. Така се оказва, че потреблението на алкохолни напитки в България е с 60 на сто по-малко отколкото в Германия. При плодовете и зеленчуците потреблението на българите е с над 20 на сто по-ниско от средното за ЕС. Но българите пушат много повече от средния европеец. У нас потреблението на тютюневи изделия е с 53% над средното за ЕС, като по този показател сме наравно с чехите.

По отношение на дрехите сме на предпоследно място сред страните от ЕС. Покупките на дрехи в страната са с 54% под средното за ЕС ниво, като по този показател по-зле са само в Унгария.

По отношение на образованието също сме на предпоследно място в ЕС. Потреблението на образователни услуги в България е с 20 на сто по-малко от средното за ЕС ниво. По-зле по този показател са само в Малта, където образованието е с 25% под средното. Но по отношение на ресторанти и хотели изпреварваме много страни в Европа. У нас посещенията на ресторанти и хотели са с 29% под средното за ЕС ниво. Но по-зле по този показател са в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния и дори в Германия. Оказва се, че българите нямат пари за храна, дрехи и образование, но намират за ресторанти и хотели.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

ПП-ДБ категорично отказаха да подкрепят ГЕРБ за председател на НС

Подобни статии

Back to top button