BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Мицкоски иска промяна на Преговорната рамка с България

Премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски поиска промяна на Преговорната рамка с Европейския съюз.

“Ако има политическа воля и реален прочит на нещата, е възможна промяна в Преговорната рамка с ЕС. Ще са необходими гаранции, че няма да има допълнителни двустранни условия от София”, каза той в интервю за ТВ24.

“Ако наистина искат да видят Македония там (в ЕС), има възможност за това, но трябва да бъдат честни с нас и да ни кажат “ние искаме при тези условия”. Ако имаме политическа воля и правилен прочит на нещата, всичко може да се случи”, добави Мицкоски.

Македонският премиер обяви, че “има поне три решения”, за които е готов да преговаря със следващото редовно правителство на България.

“Има поне три креативни решения, които съм готов да обсъждам, когато има политическо правителство в България. За да намерим решение ни трябва партньор и аз очаквам новото българско правителство. Очаквам това да бъде нашата сестринска партия на Бойко Борисов (в ЕНП), да имаме добра воля, за да седнем и аргументираме позициите си, като добри съседи, или както Борисов би казал “държави на два братски народа”, каза министър-председателят на РСМ.

Мицкоски твърди, че “пътят, по който се е вървяло досега, е грешен и трябва да се търси решение”.

“Готови сме да седнем и да намерим решение с правителството в България. Да поговорим за всичко, за възможните рискове… Недопустими са твърденията, че все още трябва да направим това или онова. Направихме много за европейските ценности, но получихме нула”, заяви той.

Християн Мицкоски попита в интервюто “кой нарушава правата на българската общност в Македония?”

“Искам да разбера причината за това искане (вписването българите в конституцията) и какви са потенциалните рискове в бъдеще. Защо искате промени в конституцията? Кой нарушава правата на българската общност в Македония? И това може да е така, но коя е институцията в Европа, която да каже, че това е така- Европейският съд за правата на човека в Страсбург. Присъдите срещу България са 14, а за Македония нула. Македонската общност в България не иска да е част от конституцията, а да си регистрира неправителствена организация. Там не могат да регистрират неправителствена организация, а тези тук (българите) имат каквото поискат. Всички народи в света могат да бъдат включени в конституцията”, посочи премиерът.

Мицкоски каза, че “за българите Гоце Делчев дори не е част от 50-те най-големи герои, а за Македония е пръв”.

“Как в България ще си смятат историческите истини си е техен проблем. След шест месеца ще ни питат “чий е Гоце Делчев?”, “Илинденското въстание Преображенско ли е или Илинденско?”. В България има град Гоце Делчев. Ако ги питате (българите), Делчев дори не е сред 50-те най-големи герои, а при нас е пръв”, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Той обяви, че ще подкрепя Договора за приятелство с България, а смесената Историческа комисия “може да си работи, но това не може да бъде процес с край”.

Относно Преспанското споразумение с Гърция, Мицкоски заяви:

“Ще бъде лицемерно, ако отида във Вашингтон и пред мен има табела с прилагателното (Северна) и аз кажа, че не го използвам. Какво ще кажа на гражданите или да счупя плочката и да напусна срещата на НАТО? Ще чуете министър-председателя да използва думата Македония, но това е Конституцията и цялата система на комуникация ще бъде, докато тази Конституция е в сила. Понесох политически щети, когато казах, че Преспанското споразумение е реалност. Нашите симпатизанти и граждани, които гласуваха за нас, знаеха точно посланието. Не беше послание, че ВМРО-ДПМНЕ ще развали договора от Преспа и че ще върне името”, каза още Християн Мицкоски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Русия обвини САЩ за атаката по Крим

Подобни статии

Back to top button