На ФокусПоследни новиниСвят

72% от американците смятат, че Джо Байдън няма нужното психическо здраве, за да бъде президент на САЩ

ово проучване на общественото мнение показва, че някои поддръжници на демократите са дълбоко загрижени за това дали Джо Байдън е психически годен да служи като президент след катастрофалния дебат преди дни.

Проучване на CBS News Youth Gov, публикувано в неделя, установи, че 72% от регистрираните гласоподаватели смятат, че президентът няма психическото и когнитивно здраве, за да бъде президент – рязко увеличение от 65%, които казаха същото в по-ранно проучване на CBS News.

49% процента от избирателите казват същото за бившия президент Доналд Тръмп.

Особено тревожно за кампанията на Байдън, 45% от регистрираните демократи, които са отговорили на анкетата, смятат, че президентът трябва да се оттегли в полза на друг кандидат.

Притесненията относно възрастта на кандидатите – Байдън е на 81, а Тръмп е на 78 – съществуваха преди дебата в четвъртък. Дрезгавият глас и обърканите отговори на Байдън обаче подновиха опасенията сред някои демократи относно неговата кандидатура. Появиха се и призиви Байдън да се оттегли.

В дните след дебата първата дама Джил Байдън, вицепрезидентът Камала Харис и бившият президент Барак Обама признаха, че това не е най-доброто представяне на Байдън.

Но те и много други съюзници на демократите отхвърлиха призивите Байдън да се оттегли.

Анкетата на CBS контрастира с бележка, споделена от председателя на кампанията на Байдън Джен О’Мали в събота. В него се твърди, че вътрешните проучвания показват, че „класата на околовръстния път“ отчита Байдън, а не американците в цялата страна.

Но интервюта с избиратели след дебата подкрепят загрижеността, изразена в анкетата на CBS News. Избирателите казаха пред BBC News, че са притеснени за президента след представянето му.

„Вече съм по-малко уверен в способността на Байдън да ръководи тази страна днес, отколкото някога съм бил“, каза един гласоподавател от Демократическата партия пред BBC след дебата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Байдън: Не дебатирам толкова добре, колкото преди, но казвам истината

Подобни статии

Back to top button