BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Орбан се срещна с Тръмп след срещата на върха на НАТО

Унгарският премиер националист Виктор Орбан отпътува за Флорида, за да се срещне с бившия президент на САЩ Доналд Тръмп след края на срещата на върха на НАТО във Вашингтон.

Срещата в имението на Тръмп “Мар-а-Лаго” вероятно ще разгневи още повече съюзниците на Будапеща, след като Орбан си навлече гнева на европейските си колеги заради срещата си с руския президент Владимир Путин миналата седмица, предаде АФП.

Орбан, чиято страна пое ротационното председателство на Европейския съюз този месец, е отявлен поддръжник на Тръмп и за последен път се срещна с кандидата за президент на Републиканската партия през 2024 г. през март.

“Обсъдихме начини за постигане на мир”, заяви Орбан в публикация в социалните мрежи в със снимка на срещата на двамата лидери. “Добрата новина на деня: той ще го реши!”

В поста не се дават повече подробности.

Орбан предизвика смут в ЕС, като отлетя за Москва, за да проведе разговори с Путин в рамките на това, което унгарският лидер определи като “мирна мисия” във връзка с войната в Украйна.

Посещението му в Русия последва пътуване до Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски.

Блокът на ЕС, състоящ се от 27 държави, осъди инвазията на Русия в Украйна и наложи безпрецедентни санкции на Москва.

“Виктор Орбан няма мандат нито от алианса, нито от Европейския съюз да води каквато и да е форма на преговори”, заяви финландският президент Александър Стуб на срещата на върха на НАТО.

“Той може да го направи от свое собствено име. Но аз принципно не съм съгласен да го направи. Просто не виждам смисъл”, добави той.

Президентът на САЩ Джо Байдън, който ще се изправи срещу Тръмп през ноември, заяви, че “в момента нямам основателна причина да разговарям с Путин – той не е готов да направи много по отношение на това да приеме някаква промяна в поведението си”.

Орбан, подобно на Тръмп, изрази скептицизъм по отношение на ролята, която страните от НАТО играят в подкрепа на Украйна, и отказа да изпрати на Киев оръжия, като заяви, че това ще подхрани конфликта.

Срещата му с Тръмп, който критикува централната роля, която играят Съединените щати в НАТО, се състоя, след като Байдън се опита да сплоти алианса на срещата на върха във Вашингтон.

Президентът също така се опитваше да увери колегите си от НАТО – и американските избиратели – в своето лидерство и годност за заемане на длъжността след катастрофалното представяне на Тръмп в телевизионен дебат миналия месец, събудило отново опасения относно неговата възраст.

Байдън е на 81 години, а Тръмп – на 78.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Почина една от най-ярките звезди от култовия сериал “Алф”

Подобни статии

Back to top button