BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Байдън: Ето как трябва да работи демокрацията

Президентът на САЩ Джо Байдън се опита да успокои разединената нация, след като съперникът му Доналд Тръмп оцеля след опит за убийство.

В обръщение от Овалния кабинет Байдън заяви, че е време температурата на враждебната политика в Америка да бъде понижена, предаде АФП.

“Време е да я охладим. Всички ние носим отговорността да го направим”, каза президентът в телевизионно обръщение след нападението, при което републиканецът Тръмп беше ранен в ухото, а един гражданин беше убит от куршум.

Байдън подчерта, че политиката на САЩ “никога не трябва да бъде буквално бойно поле, не дай си Боже, поле за убиване”.

20-годишният стрелец Томас Матю Крукс беше застрелян от агенти на “Сикрет Сървис”. Властите твърдят, че мотивът му остава неясен.

От ФБР заявиха, че разследват нападението като потенциален акт на вътрешен тероризъм и проучват телефона на Крукс, за да открият всякакви “идеологии”, които той може да е имал.

Байдън, който произнесе едва третото обръщение в Овалния кабинет в рамките на своето президентство, спомена и нападението на 6 януари 2021 г. на Капитолия от поддръжници на Тръмп като доказателство, че ситуацията излиза извън контрол.

“Не можем да позволим това насилие да се нормализира”, каза 81-годишният демократ и добави, че изборите на 5 ноември ще бъдат “време на изпитание” за Съединените щати.

Кратката, но силна реч премина без особени затруднения – като изключим това, че Байдън на два пъти нарече избирателната урна “бойна урна”. Демократите наблюдават внимателно президента след катастрофалното представяне на дебатите, което поднови опасенията за неговата възраст и способност да управлява.

“Бъдете единни”

Покушението срещу Тръмп отвори нова мрачна глава в и без това поляризирания предизборен реванш с Байдън, който го победи през 2020 г.

Въпреки горчивата си вражда и Байдън, и Тръмп призоваха за спокойствие след най-сериозното нападение срещу президент или бивш президент на САЩ от повече от четири десетилетия.

Тръмп заяви, че е “по-важно от всякога да сме единни” и добави, че американците не трябва да позволяват на “злото да победи”, в пост в социалните мрежи.

Множество републиканци твърдят, че демократите са насърчавали екстремна реторика, която е довела до стрелбата.

Точно преди речта на Байдън Тръмп кацна в Милуоки за Националния конгрес на републиканците, по време на който официално ще бъде избран за кандидат на партията.

“Сикрет Сървис” настоя, че агенцията е “напълно подготвена” да поддържа сигурността на конвенцията. Службата обаче е подложена на сериозна проверка заради опита за убийство на Тръмп.

Агенцията е изправена пред въпроси за това как стрелецът е успял да се качи на покрива на около 150 метра от мястото, където Тръмп стоеше, и да произведе множество изстрели.

Смята се, че бащата на стрелеца е купил полуавтоматичното оръжие, използвано при нападението, но не е ясно как стрелецът е получил достъп до него. Разследващите са открили и “подозрително устройство” в колата на стрелеца.

“Тормозен”

Бившите съученици на Крукс го описват като тих ученик, който често е изглеждал самотен.

“Той беше тих, но просто беше много тормозен”, спомни си Джейсън Колер, който е учил в една и съща гимназия с Крукс.

Нападението заплашва да нагнети още повече напрежението в и без това трескавия момент в надпреварата за Белия дом.

Тръмп наскоро беше осъден по криминални обвинения, докато плачевното представяне на Байдън в дебатите предизвика опасенията на Демократическата партия относно неговата възраст и умствена острота.

Стрелбата вероятно ще промени начина, по който двамата провеждат кампанията си.

Тръмп и неговите поддръжници вероятно ще я използват, за да подкрепят разказа си за “преследване” от страна на Байдън.

Междувременно Байдън, който изостава в повечето социологически проучвания, ще трябва да смекчи критиките към Тръмп, които използва миналата седмица, за да отклони вниманието от собствените си неволи.

Но въпреки че президентът отмени пътуването си до Тексас в понеделник, той ще продължи с визита в щата Невада по-късно тази седмица.

“Ето как трябва да работи демокрацията”, каза Байдън в обръщението си в Овалния кабинет. “Ние дебатираме и не сме съгласни.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

 

Мелания Тръмп: Чудовище се опита да угаси страстта на Доналд

Подобни статии

Back to top button