BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Хиляди декари гори горят край Стара Загора, кметът поиска помощ

Хиляди декари борови гори са обхванати от пожар в района между Стара Загора и Старозагорски бани недалеч от вилната зона 7 километър.

Всичките обитатели на вилната зона са евакуирани заради непосредствената близост на пламъците до къщите им. Към момента има една изгоряла необитаема постройка.

За момента няма опасност пряка опасност за хората и имотите. Лошото е, че пожарът върви много интензивно по билото на планината.

От община Стара Загора са потърсили помощ от държавата, тъй като пожарът е върхов и много бързо се разпространява. Наземните сили на огнеборците не са достатъчни, за да ограничат разпространението на огнената стихия.

„Положението наистина е много сериозно. С областния управител направихме обход към Старозагорските бани, огромна територия е обхваната от пожара“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той смята, че с наличната техника, която работи на място, нямам как да се справят с пожара, ако не бъдат изпратени хеликоптери.

Областният управител се е свързал с главния комисар на пожарната Джартов, а Тодоров със служебния премиер Димитър Главчев. „Помолих премиера за помощ, защото хиляди декари са под заплаха и горят. Има страшно много имоти на хора, има население места. Ако не се вземат мерки и то с хеликоптери… Държавата трябва да се намеси, защото пожарите наистина са огромни“, каза кметът на Стара Загора

Областният управител Методи Марков е обявил частично бедствено положение. То е обявено в 16.30 часа.

МВР ще изпрати два хеликоптера, които да помогнат за загасяването на пожара. Проблемът е, че те нямат възможност да летят в тъмната част на денонощието. Така че най-рано утре сутринта ще се включат в потушаването на пожара.

С огнената стихия се борят пожарникари от Стара Загора, Казанлък, доброволци, служители на Горското стопанство.

Светият Синод на БПЦ призова за молитва и подкрепа за огнеборците, полицаите и всички доброволците, които помагат за потушаването на огнената стихия в страната. От Синода призоваха и за подкрепа за всички пострадали, загубили своя дом.

„Нека в тези трудни дни, когато хиляди декари българска земя са обхванати от това бедствие, да отправим молитвен зов към Майката Божия – Пресвета Богородица, към света великомъченица Марина и свети пророк Илия, покровител на огнеборците, да се застъпят молитвено за нас“, се казва в съобщение на висшите духовници.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Джевдет Чакъров от ДПС: Готови сме за диалог с ПП-ДБ

Подобни статии

Back to top button