BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Скопие: Блгария няма да определя бъдещето на Македония в ЕС, правата на българите не са критерий

Македонският външен министър Тимчо Муцунски заяви, че българският премиер Димитър Главчев няма легитимност да взема решения за бъдещето на Северна Македония в Европейския съюз.

Муцунски повтори искането на премиера Християн Мицкоски за “отложено изпълнение на промените в македонската конституция”.

В коментар за позицията на Главчев, че няма да има промяна в позицията на България и че всички в ЕС стоят зад заключенията на Съвета на ЕС, приети през юли 2022 г., Муцунски каза:

“С най-голямо уважение към него, той (Главчев) е служебен министър-председател и няма политическа легитимност и мандат да взема такъв тип решения.”

“Първото, което трябва да изчакаме, е формирането на редовно правителство в нашата съседка, но понякога и времето може да е в наш интерес. Ако ме питате за отношението на събеседниците, с които говорих, не бих цитирал никого поотделно, но има мнения, че ние защитаваме самия ЕС с този модел. Никой не може да ни гарантира, че отсрещната страна ще го приеме, но аз вярвам и в разумността на българската страна, която, както в случая с Гърция, трябва да пожелае на съседната си държава напредък по пътя към ЕС”, подчерта Муцунски в интервю за Канал 5.

Той твърди, че позицията на македонското правителство не излиза извън Преговорната рамка за започване на преговори с ЕС.

“Решението не излиза извън рамките на Преговорната рамка и може да донесе положителен напредък и за нашите граждани, и за нас като държава, да осигурим предвидимост по пътя към ЕС”, заяви министърът.

Тимчо Муцунски обяви готовност за конституционни промени, но с “отложено прилагане”.

“Ние сме готови да приемем конституционни промени, с отложено прилагане, като по този начин даваме гаранция за нас като държава, че няма да има допълнителни нови условия от България на двустранна основа по пътя ни към Европейския съюз”, заяви той.

“По отношение на зачитането на междуетническите отношения ние сме пример, а относно човешките и малцинствените права дори надхвърляме европейските стандарти. Аргументът от българска страна, че не зачитаме правата на българите в страната, не е легитимен и справедлив. Българите могат да бъдат вписани като етнос в нашата Конституция, заедно с хърватите, черногорците…, но това трябва да стане с отложено приложение, докато не се ратифицират протоколите за членството на страната в ЕС. Трябва да имаме гаранция, че през този период ще бъдем оценявани само по обективни и измерими критерии”, допълни македонският външен министър.

Муцунски посочи, че “налагането на вето е разбираемо, ако страната не напредва в реформите, но е недопустимо да се налага вето без достоверни аргументи.”

“Например, ако Нидерландия утре ни наложи вето поради липса на реформи в областта на върховенството на закона, можем да я разберем, ако наистина не постигнем реформи. На нас обаче ни се казва, че не напредваме към ЕС, защото 900, 2000, максимум 3000 души, които са признати за членове на българската етническа общност в страната, не са инкорпорирани. Същевременно те не дават нито един достоверен аргумент за нарушаване на правата им в същата тази държава. Срещу България има над 14 решения от Европейския съд по правата на човека, именно за нарушаване правата на македонците, живеещи на нейна територия”, заключи Тимчо Муцунски.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Урсула фон дер Лайен беше преизбрана начело на Европейската комисия

Подобни статии

Back to top button