BulletinБългарияНа ФокусПоследни новини

Калин Стоянов: В единия склад открихме обгорял труп, още един човек е в неизвестност

Трето денонощие вече сме свидетели на продължаващите гърмежи. Тук са колегите със специализираната техника. Най-хубавата новина е, че вчера колеги със специализирана техника и високооборудвани влязоха в склада, от който всички се страхуваме да не се случи нещо – действително има доста стока, високотехнологични изделия от най-висок клас, за които трябва да се внимава да не се възпламенят.

Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, до взривените складове с фойерверки.

Колегите от отряда са обезопасили склада. Стените му са изключително здрави, спазени са всички изисквания при строителството му. Беше компрометирана само входната врата, която е ролетна щора, но тай е обезопасен.

Към 9.00 ч. очакваме тук да влязат следователи и прокурори.

За съжаление, в близост до входа на склада се вижда труп, който днес ще направим всичко възможно да бъде фиксиран според разследването, и предстои да бъде изнесен. Предстои да се вземе решение дали ще се действа от пожарната, но това е решение, което тепърва ще се взима, каза още министърът.

Още един човек е в неизвестност, най-вероятно той е бил в помещението, в което всичко е разрушено. Аз видях с очите си, че дебели стени и бетонови плочи са изхвърчали на 3-4 до 10 метра настрани след взривовете. Мобилните телефони на двамата изчезнали според клетките на мобилните оператори се намират в обсега на изгорелите складове. Няма как някой някъде да се е скрил след всичко, което се случи.

Изказвам съболезнования на близките на загиналите, които до момента сме установили – доц. Шишков и дъщеря му. Остава да намерим другите двама човека, за които се съмняваме, че са вътре. Видеокамери категорично няма как да ни помогне – сървърите на камерите са били в склада и са напълно изгорели, никой не е извел видеонаблюдението на телефоните, както се прави в такива случаи, допълни министърът.

Стеснихме целия кръг от хора, които са били там – има двама свидетели очевидци – охраната, който е извел доц. Шишков и дъщеря му, и още едно младо момче – късметлия, който е бил на произшествието, и в продължение на 20 минути е бил вътре докато се е развивал пожара. Момчето каза, че първоначално е влязъл в един микробус, за да се скрие. Колата се е запалила впоследствие, а момчето е избягало под оградата, спира случаен автомобил, който го закарва до гарата, откъдето се обажда на майка си. Тя идва да го вземе, той се прибира вкъщи, и малко безотговорно просто си пуска телевизора. А ние през това време се опитваме да разберем кой е бил по това време в склада. Все пак родителите на момчето са могли да проявят отговорност и да ни потърсят, а момчето трябваше да остане тук и да съдейства на властите, допълни Стоянов. От МВР разбрали за момчето чрез множество беседи с хората на място, изпратихме патрулка да го доведе. Момчето не е служител на фирмата. Тепърва ще се установява какво е правило това момче в склада след работно време, предстои много дълго разследване, каза още Стоянов. По думите на момчето инцидентът е тръгнал от взрив, а после вече е тръгнал пожара и дима. Взривът се е чул от офиса на фирмата, където са работили експертите, за да изнесат техника за тържество, а не от складовете.

Охраната, доц. Шишков и дъщеря му, момчето, което се спаси, и още двама човека – това са били хората вътре, общо шест човека.

Всички решения, които ще се взимат оттук нататък, ще е съобразено с това дали е безопасно за хората, допълни министърът.

Собственикът на склада е декларирал, че в единия от складовете има специализирана техника, която – ако се взриви, ще е в пъти по-силно от основния взрив до тук, завърши Стоянов.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Ивелин Михайлов показа бизнес план на „Исторически парк“

Подобни статии

Back to top button