BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Синът на Ел Чапо пледира невинен

Синът на бившия лидер на наркокартела “Синалоа” Хоакин “Ел Чапо” Гусман пледира невинен по редица обвинения, свързани с една от най-големите операции за незаконна търговия с наркотици в света, съобщиха от прокуратурата.

Хоакин Гусман Лопес беше арестуван в рамките на схема, за която се твърди, че е организирана от Вашингтон без участието на Мексико, и в която той беше задържан в Тексас миналия четвъртък.

Съдията по делото отказа да го пусне под гаранция и го остави в ареста, като разпореди изслушване за управление на делото за 30 септември, се казва в изявление на помощник-прокуратурата на САЩ до АФП.

Много от подробностите по операцията по ареста, при която в американски арест беше задържан и съоснователят на картела Исмаел Замбада Гарсия, известен като “Ел Майо”, остават неясни.

Американските медии цитираха източници от правоохранителните органи, според които Замбада е бил неволно привлечен през границата с Мексико от Гусман Лопес, един от четиримата синове на “Ел Чапо”.

Според доклад на американската Агенция за борба с наркотиците (DEA), публикуван през май, синовете са участвали във “вътрешна битка” срещу Замбада, бивш партньор на баща им.

Според съдебни документи, публикувани по-рано от прокуратурата, Гусман Лопес е обвинен от федерално голямо жури в трафик на наркотици, пране на пари и притежание на оръжие.

Телевизионната компания Си Ен Ен съобщи, че адвокатът на Гусман Лопес, Джефри Лихтман, е заявил пред репортери, че клиентът му е заплашен от смъртно наказание по делото.

Не е имало “никакво споразумение между Хоакин Гусман и правителството. Точка”, заяви Лихтман пред репортери в Чикаго.

Адвокатът на Замбада, Франк Перес твърди, че клиентът му е бил “отвлечен” и отведен в Съединените щати против волята му.

Гусман Лопес, на възраст около 30 години, е сред синовете на “Ел Чапо”, известни под общото име “Лос Чапитос” или “Малките Чапо”.

“Ел Чапо” е осъден по обвинения в разпространение на наркотици в Ню Йорк през 2019 г. и излежава доживотна присъда в затвор с максимална сигурност.

Ръководителят на Агенцията за борба с наркотиците (DEA) Ан Милграм заяви, че арестът на Замбада “нанася удар в сърцето на картела, който е отговорен за по-голямата част от наркотиците, включително фентанил и метамфетамин, убиващи американците от бряг до бряг”.

За още много интересни статии ни последвайте във фейсбук – Bulletin.bg
или просто разгледайте категорията ни ЛЮБОПИТНО

Разкриха как е построена стъпаловидната пирамида в Египет

Подобни статии

Back to top button