На ФокусПоследни новиниСвят

Макрон: Франция показа истинското си лице на Олимпиадата

Френският президент Еманюел Макрон каза, че републиката е показала истинското си лице на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж на 26 юли и осъди атаките срещу артисти и артистичния директор на церемонията Тома Жоли. Той направи това изявления по време на посещение на спортното съоръжение до Дома на инвалидите, съобщи пресслужбата на Елисейския дворец.

“Французите се гордеят с церемонията по откриването, много се гордеем с нея. Смятам, че Франция показа истинското си лице. Тя показа своята смелост и го направи с присъщата си артистична свобода”, каза Макрон. Държавният глава добави, че е “възмутен и натъжен” от съобщенията за заплахи срещу артистичния директор на церемонията по откриването на Олимпийските игри Тома Жоли, както и към артистите от постановения от него спектакъл. „Изказвам подкрепата си към всички тях. Нищо не оправдава заплахите срещу артистите. Неговата (на Жоли) смелост донесе полза на много хора”, каза Макрон.

По-рано Парижката прокуратура започна разследване заради заплахи срещу Жоли. Според радио RMC той е подал жалба за заплахи, получени в социалните мрежи, свързани с неговия „погрешно приет израелски произход” и сексуална ориентация.

По време на церемонията по откриването на игрите в Париж на 26 юли беше демонстрирана провокативна пародия на произведението на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Самият Жоли каза в интервю за френски медии , че не е бил вдъхновен от творбата да Винчи, а организаторите на Олимпийските игри твърдят, че авторът на провокативната пародия е вдъхновен от „гръцката митология“, по-специално от празничния пир с участието на бога на виното Дионис. По-късно “Ню Йорк пост”, цитирайки източник от организационния комитет, написа, че Тома Жоли все пак е „вдъхновен от известната творба на Леонардо да Винчи, за да създаде обкръжението“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Хавиер Ибаниес гарантира първи медал на България от Олимпийските игри в Париж

Подобни статии

Back to top button