БългарияНа ФокусПоследни новини

Кралев: Скандалът в бокса е сред най-срамните страници в олимпийското движение

Скандалът с бокса в Париж е една от най-срамните страници в олимпийското движение. Това заяви Красен Кралев в коментар по повод случващото се в олимпийския бокс при жените. Имане Хелиф от Алжир и Ю Тин Лин от Китайско Тайпе участват в женската надпревара. И двете обаче в миналото са спирани от участие на турнири заради провалени тестове за полова принадлежност. 

„Скандалът е изключително сериозен, но за да вникнем по-дълбоко, трябва да се върнем по-назад. МОК води война срещу ИБА от Рио 2016-а насам. Двете състезателки – Хелиф и Тин, са се провалили на тестовете за полова принадлежност и са показали завишени нива на тестостерон преди Световното първенство в Ню Делхи”, припомня Кралев пред БГНЕС.

“Ако нивата на тестостерон са в мъжкия диапазон, това се счита за допинг и се наказва с 4 години извън спорта. Ако тестостеронът е собствено производство, нямат право да участват в турнири“, поясни бившият спортен министър.

„Елементарното обяснение на Томас Бах е несериозно. Вицепрезидентът на ИБА – Ищван Ковач, съобщи вчера за цели пет състезателки с подобни нива на тестостерон. МОК няма специално разработени критерии за полова принадлежност, както имаше такива на Атланта 1996. Това е един инат от страна на Международния олимпийски комитет, които не признават ръководството на ИБА“, каза още бившият спортен министър по отношение на Международния олимпийски комитет.

По думите му, няма кой да санкционира МОК, но доверието в него в момента е на най-ниско ниво – “Направиха много голяма грешка“.

Той коментира и съдийството на мача на Станева срещу Тин. „Вчера съдийството беше скандално. Нашата Светлана категорично надигра тайванката в първите два рунда, а победата в тях бе присъдена на съперничката. Скандалът с бокса в Париж е една от най-срамните страници в олимпийското движение“, завърши Кралев.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Отиваме на избори

Подобни статии

Back to top button