BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Русия обвини Украйна в атака на своя територия

Москва съобщи, че около 300 украински войници са предприели трансгранична атака в досега спокойната част на фронта, като се съобщава за сражения в град на дълбочина над 7 км. навътре в Русия.

Министерството на отбраната на Москва заяви късно вечерта на 6 август, че до “300 украински бойци” от 22-ра механизирана бригада на Украйна са започнали атаката в 8 ч. сутринта, подкрепени от “11 танка и повече от 20 бойни бронирани машини”.

През целия ден се водят сражения между граничните села Николаево-Дарино и Олешня в Курска област, както и навътре в Русия до покрайнините на Суджа, на 10 км. от фронтовата линия – където от въздуха са заснети два удара по руски ремаркета, натоварени с танкове.

Въпреки че Русия заяви, че е отблъснала нахлуването, съобщенията на руски военни блогъри и снимките в социалните медии показват, че украинската атака е била значителна, макар да не е ясно докъде може да продължи.

Популярен руски военен блогър, заяви, че ситуацията в Курска област е останала напрегната, като в пограничните райони са се водили сражения. “Съдейки по последните кадри, украинските формирования са успели да напреднат”, написа блогърът.

Това контрастира с първоначалното изявление на министерството на отбраната на Москва, което твърдеше, че е отблъснало нападението.

Политическите лидери на Украйна и министерството на отбраната не коментираха веднага ситуацията, но един от младшите служители призна, че атаката се е състояла и посочи, че тя не е била разгромена.

Андрей Коваленко, ръководител на отдела за борба с дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна, заяви, че “руските войници лъжат за възможността за контрол на ситуацията в Курска област. Русия не контролира границата”.

Целта на нападението може да е опит на Украйна, чиято отбрана е разтеглена, да отклони част от руските сили да защитават част от фронтовата линия, която до голяма степен не е активна от пролетта на 2022 г. – а също и да повиши морала сред войските си.

Критиците в Украйна обаче твърдят, че подобни нападения не служат на дългосрочна военна цел. Антикремълски руски групировки предприеха нападения от Украйна в Белгородска и Курска област през март, но бяха отблъснати без стратегическа полза.

По-рано вчера Алексей Смирнов, изпълняващ длъжността губернатор на Курска област, заяви, че руските войници и силите на ФСБ са отблъснали украинското нападение и че трима руски цивилни са били убити, а други 18 души са били ранени.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Светлана Каменова за съперничките си на Олимпиадата: Те имат аномалия, която им дава предимство

Подобни статии

Back to top button