БългарияНа ФокусПоследни новини

Парламентът забрани пропагандата в училищата на нетрадиционна сексуалност и полова идентичност, различна от биологичната

След тричасови дебати парламентът забрани пропагандата за нетрадиционна сексуална ориентация и определяне на полова идентичност, различна от биологичната. Това стана с гласовете на депутати от всички парламентарни групи, които без 6 гласа събраха почти конституционно мнозинство по темата. Общо 154 народни представители поискаха да има такава забрана за детски заведения и училища. “Против” бяха само 7 от ПП-ДБ и един от ГЕРБ, а 9 депутати от двете групи се въздържаха – четирима от ГЕРБ и петима от ПП-ДБ. 15 независими парламентаристи участваха във вота и подкрепиха ограниченията заедно с всички гласували от “Възраждане”, ДПС на Пеевски, БСП и ИТН. На едно мнение с тях бяха и 55 народни представители от ГЕРБ, както и двама от ПП-ДБ.

По предложение на Георги Свиленски от БСП залата реши депутатите да гласуват веднага и на второ четене  предложенията за промени. При дебатите на първо четене в зала единствено Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ възрази на забраната.

Вносители на законопроекта са “Възраждане”, начело с лидера на партията Костадин Костадинов. Според тях през последните години се налага публична пропаганда на “нормализиране на нетрадиционната сексуална ориентация”. “Възраждане” на мнение, че това е неприемливо и противоречи на конституционната уредба за брака изрично като връзка между мъж и жена.

“Разполагането на рекламно-информационни елементи, пропагандиращи социокултурни модели на нетрадиционна сексуална ориентация, включително в непосредствена близост до училища, по никакъв начин не съответства на българската правна традиция”, пише в мотивите на законопроекта.

По време на обсъждането в ресорната парламентарна комисия министърът на образованието и науката Галин Цоков заяви, че споделя мотивите на вносителите, но че намира предложените промени като “неясно формулирани и спорни”, което би затруднило прилагането им. Цоков не присъства днес на дебатите в пленарната зала. 

Идеята е законопроектът да послужи за започване на цялостен разговор за възпитателната функция на образователната система, като се отчитат всички неблагоприятни въздействия върху учениците.

По време на представянето на законопроекта Даниел Проданов от “Възраждане” заяви, че той има общо и със случващото се на лятната Олимпиада в Париж. 

Елисавета Белобрадова и Явор Божанков от ПП-ДБ обявиха текстовете за неграмотно написани, взети направо от Уикипедия, като предупредиха, че те не са юридически издържани и ще повлекат правен хаос. В спора се намесиха и лични нападки кой къде си е изпратил детето да учи, демонстрираха се и книжки за сексуално възпитание от парламентарната трибуна, не бяха подминати примери с Евровизия и Олимпиадата в Париж. Подкрепящите забраната пък даваха примери за смяна на пола на деца в европейски страни, без да се питат родителите.

“Това не е легален термин, няма да има юрист, който да ви каже, че тези термини са точни, ще има нов повод за омраза и нови разделителни линии, българското общество няма нужда от това”, протестира депутатът от ПП-ДБ Явор Божанков. Той заяви, че у нас такава пропаганда няма, за да се приема такава забрана в закона. “Това е абсолютен абсурд!”, избухна Божанков.

“Истината е, че тук говорим за откровена хомофобия, текстовете не са прецизни, безумие е да се гледа на две четения в едно заседание”, заяви той. “Грозна хомофобия, предизборен популизъм и грозен опит за разделение на българското общество”, беше неговият прочит на действието на пленарната зала.

Божанков посочи, че този законопроект има аналог в Руската федерация и се обърна се към двете фракции на ДПС и групата на ГЕРБ да не подкрепят промените, защото нямало смисъл да се говори с хора, сродили се с фашистите, каза той по адрес на вносителите от “Възраждане”.

“Да ги питам къде са техните деца – в САЩ, там ги пазят да не им посегне някой. Лично Нинова си е скрила детето да не му посегне някой на половата принадлежност. Прочетете си дефинициите, които сте взели от Уикипедия, това е позорно да се случва”, атакува той ораторите от БСП и другите защитници на новите текстове, като акцентира специално на бившата лидерка на социалистите.

“Пазим си децата, бе, Божанков, това правим, всичко останало е твоя пропаганда. Това, че си получил от нашата група шут отзад, не означава, че си направил крачка напред”, реагира Иван Ченчев от БСП.

“Много ясно казахме аргументите, те нямат нищо общо с хомофобията, няма такава в това да не разрешаване на децата да се пропагандира това”, опонира Йордан Цонев от ДПС. “Който е пълнолетен, сме толерантни към неговата ориентация, но на децата да се пропагандира това, категорично не сме съгласни”, уточни Цонев.

Той заяви още, че “за пропаганда на традиционната ориентация на християнски и мюсюлмански ценности никой не дава пари на НПО, но за тази те получават колосално финансиране. “Така че не се съмняваме как ще реагират НПО, обаче на нас децата са ни по-мили от неправителствения сектор”, категоричен беше депутатът от ДПС.

Нинова също не остана длъжна и репликира Божанков. “По принцип не е хубаво да намесваме децата, а моят син е на 32 г., той не е дете, не го мислете”, отвърна бившата соцпредседателка и се похвали колко медала има наследникът й от всички олимпиади в целия свята. “И в момента преподава изкуствен интелект в университети по целия свят”, добави Нинова. По-рано тя размаха от трибуната книжка за сексуално ограмотяване на деца за любовта между жени, като заяви, че брошурата се намира в лекарския кабинет на едно училище, но не го назова. 

Костадин Костадинов също взе думата и каза, че предложеният от тях текст е закъснял. Той разказа за учебник, озаглавен “Моето сексуално образование”, писан от чуждестранни автори за деца до 6 години. По думите той вече се продава в книжарниците. Костадинов попита как така се преподава сексуално образование на такава крехка възраст. “Това е идеология, античовешка идеология, на която сега ние с този или няколко малки текста в закона ще сложим кръст. Ще я ликвидираме в зародиш, за да не може никой никога да си позволи да постъпва така с децата в училищна възраст”, призова лидерът на “Възраждане”. 

Парламентарната група на ДПС ще подкрепи законопроекта, обяви Йордан Цонев. По думите му няма как да останат безразлични към тема, която силно засяга децата. Според него децата трябва да се възпитават в посока на това, че човекът е бинарен – мъж или жена. “И Бог създаде човека по свой образ…мъж и жена ги създаде”. И това няма нищо общо с толерантността към различните. Който има различна сексуална ориентация има цялата толерантност на обществото. Но децата са друго – те трябва да бъдат оставени да се развиват по божиите закони”. , каза Цонев.

Петър Николов от ГЕРБ заяви, че пропагандата, налагаща алтернативна сексуална ориентация, я има навсякъде – от училищата до филмите. Той също поде аргумента за християнската същност на България, което я прави много далечна на такива изкривени идеали. Междувременно съпартиецът му Делян Добрев призова дебатът да се прекрати, тъй като се е превърнал в състезание кой е “по-по-най” в подкрепа на законопроекта. 

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Светлана Каменова за съперничките си на Олимпиадата: Те имат аномалия, която им дава предимство

Подобни статии

Back to top button