На ФокусПоследни новиниСвят

Иран ще доставя стотици балистични ракети на Русия

Десетки руски военни се обучават в Иран да ползват балистичните ракети Фат-360. Това съобщиха от “Ройтерс”, позовавайки се на два различна източника от европейското разузнаване. Те добавиха, че очакват да бъдат доставени стотици от балистичните ракети за Русия да бъдат използвани във войната й срещу Украйна.

Съобщава се, че представители на руското министерство на отбраната са подписали договор на 13 декември в Техеран с иранските власти за Fath-360 и друга система за балистични ракети, създадена от иранската държавна организация за аерокосмическа индустрия (AIO), наречена “Ababil”. Това разкриват пред британската агенция двама представители на разузнаването, пожелали анонимност заради обсъждането на чувствителни въпроси.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ каза, че Съединените щати и техните съюзници в НАТО, както и партньорите от Г-7 “са готови да осигурят бърз и сериозен отговор, ако Иран продължи занапред с подобни трансфери”.

Това “би представлявало драматична ескалация в подкрепата на Иран за агресивната война на Русия срещу Украйна”, каза говорителят: “Белият дом многократно е предупреждавал за задълбочаване на партньорството в областта на сигурността между Русия и Иран от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна”. 

Руското министерство на отбраната не отговори на искането за коментар.

Постоянната мисия на Иран към ООН в Ню Йорк съобщи, че Ислямската република е изградила дългосрочно стратегическо партньорство с Русия в различни области, включително военно сътрудничество. “Въпреки това, от етична гледна точка, Иран се въздържа от трансфер на всякакви оръжия, включително ракети, които потенциално биха могли да бъдат използвани в конфликта с Украйна, до неговото приключване”, се казва в изявлението. 

Белият дом отказа да потвърди дали Иран обучава руски военен персонал или се готви да изпрати оръжия на Русия за използване срещу Украйна.

Двата източника от разузнаването не дадоха точна времева рамка за предполагаемата доставка на ракетите Fath-360 на Русия, но разкриха, че това ще стане скоро. Те не предоставиха информация за състоянието на договора с “Ababil”. Трети разузнавателен източник от друга европейска агенция каза, че също е получил информация, че Русия е изпратила войници в Иран, за да се обучават в използването на ирански системи за балистични ракети, без да предоставя повече подробности. 
Подобно обучение е стандартна практика за ирански оръжия, доставяни на Русия, поясни третият източник.

Високопоставен ирански служител, също пожелал анонимност, съобщи, че Иран е продал ракети и дронове на Русия, но не е доставил ракети Fath-360. “Няма законова забрана Техеран да продава такива оръжия на Русия”, добави той. “Иран и Русия участват във взаимно закупуване на военни части и оборудване.  Как всяка страна използва това оборудване е изцяло нейно решение”, каза служителят, добавяйки, че Иран не е продавал оръжия на Русия за използване във войната в Украйна. Като част от военното сътрудничество ирански и руски служители често пътуват между двете държави, поясни иранският служител. 

Досега военната подкрепа на Иран за Москва беше ограничена главно до атакуващи дронове Shahed, които носят малка част от експлозивите на ракетите и са по-лесни за сваляне, защото са по-бавни от балистичните ракети.

Иранската информационна агенция Tasnim каза през юли 2023 г., че системата е била успешно тествана, отваря нов раздел от сухопътните сили на Корпуса на гвардейците на ислямската революция (IRGC).
“Доставката на голям брой балистични ракети с малък обсег от Иран до Русия би позволила по-нататъшно увеличаване на натиска върху вече силно пренапрегнатите украински системи за противоракетна отбрана”, обясни Джъстин Бронк, старши научен сътрудник по въздушни сили в Кралския институт на обединените служби (RUSI), базиран в Лондон мозъчен тръст по отбраната.

“Като балистични заплахи, те биха могли да бъдат прихванати надеждно само от горното ниво на украинските системи”, подчерта той, имайки предвид най-сложните системи за противовъздушна отбрана, с които Украйна разполага, като произведените в САЩ Patriot и европейските системи SAMP/T.

Министерството на отбраната на Украйна няма коментар.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Путин забрани продажбата на енергийни напитки на деца

Подобни статии

Back to top button