BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Русия изпраща подкрепления в опит да отблъсне украинците

Боевете бушуваха в петък, за четвърти пореден ден, в руския регион Курск, където украинските сили започнаха голяма офанзива, принуждавайки Москва да изпрати танкове и оръдия като подкрепление, предава АФП.

В източния украински регион Донецк, който остава в епицентъра на конфликта и където руските войски напредват бавно, руски ракетен удар по супермаркет също е причинил смъртта на най-малко 14 души в петък.

Според анализатори украинските отряди са навлезли на няколко десетки километра в района на Курск, граничещ със Северна Украйна.

Сблъсъците там продължиха и в петък, се казва в изявление на руското министерство на отбраната, като отново увери, че украинските атаки са били „осуетени“.

Цитирано от руските информационни агенции, Министерството каза, че изпраща още оборудване, включително ракетни установки, артилерийски оръдия и танкове, за да противодейства на украинското нахлуване.

Изправени пред този „безпрецедентен опит за дестабилизиране на ситуацията в определен брой региони“, руските власти също обявиха в нощта на петък срещу събота установяването на антитерористичен режим в регионите Курск, Белгород и Брянск.

Този режим предвижда по-специално „ограничения на движението на превозни средства и пешеходци по улиците и пътищата“ и ограничения върху използването на средства за комуникация.

Министерството на отбраната потвърди, че киевските войници са достигнали Суджа, руски град с 5500 жители на около десет километра от границата и където има транзитен възел за газ, който все още доставя Европа – Унгария, Словакия – през Украйна.

От своя страна ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси призова в прессъобщение за „максимална сдържаност, за да се избегне ядрена авария“.

Руската мисия съобщи, че е информирала МААЕ, че “фрагменти и останки, вероятно парчета от прихванати ракети”, са открити в четвъртък на площадката на атомна електроцентрала близо до град Курск. Според нейната пресслужба, цитирана от руската информационна агенция „Риа Новости“, централата “работи нормално” с обичайни нива на радиация.

В украинската област Суми, която граничи с Курска област, полицията от своя страна призова за евакуация на около 20 000 души, живеещи в 28 населени места, поради руски удари.

– “Войната дойде” –

Напредъкът и числеността на украинските сили, участващи в нахлуването, не са известни, като украинските лидери за момента се въздържат от всякакви коментари относно мащаба и целите на операцията.

Генералният щаб на руската армия заяви във вторник, че са изправени пред повече от хиляда украински войници, подкрепяни от около десет танка и около двадесет броя друга бронетехника, но оттогава не са дали нова оценка.

В първия ден на атаката губернаторът на Курска област съобщи, че петима цивилни са убити. В петък руското здравно министерство съобщи, че там са хоспитализирани 55 души.

Тази безпрецедентна операция е неочакван неуспех за руснаците, които дотогава имаха инициативата и неумолимо набираха позиции в Източна Украйна срещу по-малобройните войска от Киев.

„Всеки може да види, че украинската армия знае как да изненадва и знае как да постигне резултати“, отбеляза украинският президент Володимир Зеленски в четвъртък вечерта, който все още не е споменал директно това нахлуване.

Няколко руски медии излъчиха непотвърдено видео, в което хора, представящи се за жители на Суджа, призовават за помощ президента Владимир Путин.

Според руските власти няколко хиляди души са били евакуирани.

„Войната дойде при нас“, каза жена в петък следобед, която отиде да посрещне роднини на московска гара, където пристигаха влакове с евакуирани хора, отбеляза от мястото на събитието журналист на АФП.

Съединените щати, основният доставчик на помощ за Киев, повториха в четвъртък, че „силно подкрепят усилията на Украйна да се защити от руската агресия“, без да коментират подробности за ситуацията в района на Курск.

– 14 загинали в Източна Украйна –

Картината на това нахлуване, съставена от военни експерти, показва бързо напредване на украинските формирования, докато в други части на фронта конфликтът от края на 2022 г. се трансформира във война на изтощение.

Руски войници, по-многобройни и по-добре оборудвани, набират позиции в района на Донецк през последните седмици и биха могли да завладеят важни градове, ако тази тенденция продължи, смятат анализатори.

Индустриалният град Константиновка, разположен на около 13 километра от фронта в същия регион, бе опустошен в петък при руски удар посред бял ден в супермаркет, при който най-малко 14 души бяха убити и 43-ма ранени, според прокуратурата.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Иран ще доставя стотици балистични ракети на Русия

Подобни статии

Back to top button