BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Напусна ни френската легенда Ален Делон

Френската кино легенда Ален Делон почина на 88-годишна възраст.

Децата на звездата – Ален Фабиен, Анушка, Антъни, както и (кучето му) Лубо, съобщиха за кончината на баща си. “Ален Делон почина в дома си в Души, заобиколен от семейството си”, се казва в изявление на роднините му.

Ален Делон на първо място беше човек, преди да е артист. Той е архитектът – невинаги съзнателно – на несравнимата конструкция на френското кино. Малцина актьори са се посвещавали толкова интензивно на работата си. Едва започнал кариерата си, той дава всичко от себе си в „Под яркото слънце“ (1960) и в „Роко и неговите братя“ (1961). Следват „Непознатият“ (1964) на Ален Кавалие, „Господин Клайн“ (1976) на Джоузеф Лоузи.

През 2017 г. Делон обяви края на филмовата си кариера, в рамките на която се снима в повече от 90 филма.

Актьорът получи инсулт през лятото на 2019 г. и оттогава здравословното му състояние постоянно се влошаваше. През последните години французинът рядко се появяваше на публични места, изглеждаше много отслабнал.

Творчеството на артиста винаги преминаваше през филтъра на общественото мнение. Ален Делон никога не се е задоволявал просто да си върши работата, освен ако тя не е била да влезе в заглавията на вестниците. Съдебните (и аукционните) зали и състезателните писти бяха неговите сфери и навсякъде той можеше да се похвали със синята си кръв – тази на звездите.

Страст, любов и мъка: жените в живота на Ален Делон

Но как можеш да бъдеш патриарх на киното, когато си бил недолюбвано дете?

 

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в Сьо, в От дьо Сен, благоденстващо предградие, където баща му държи малко кино – „Реджина“, а майка му, Едит, от корсикански произход, работи в аптека. Когато е на 4 години, родителите му се разделят и той скоро попада в пансион в Иси-ле-Мулино. Актьорът разказва, че в един от пансионите, от който редовно е изключван, е бил член на хор, който е бил посетен от Анджело Ронкали, апостолически нунций и бъдещ папа Йоан XXIII. Бъдещият понтифик поздравил младото сопрано Ален Делон.

 

На 15-годишна възраст момчето решава да избяга за Чикаго в компанията на свой съученик, но двете момчета са застигнати в Шателеро. Накаран да чиракува при тъста си, месар в Бур-ла-Рейн, Ален Делон получава свидетелство за професионална пригодност. Той е толкова недоволен от положението си, че решава да постъпи в армията. Военновъздушните сили не го приемат в продължение на няколко месеца, затова той избира военноморските сили. През януари 1953 г., на 17-годишна възраст, Ален Делон последва колегите си морски пехотинци в Индокитай, където е изпратен в центъра на операциите.

Петте кино шедьовъра на Ален Делон

Първите роли

През 1956 г. се завръща в континентална Франция. В Париж работи като сервитьор в Les Halles, а нощите прекарва на площад Пигал. Прониква в немските среди, съблазнява актрисата Бриджит Обер и се сприятелява с Жан-Клод Бриали, който решава да го заведе в Кан за фестивала през 1957 г.

 

Там Ален Делон е забелязан от Хенри Уилсън, холивудски агент, специализиран в търсенето на красиви младежи (Рок Хъдсън, Таб Хънтър). Уилсън изпраща младежа в Рим, където той се пробва пред продуцента Дейвид О. Селзник, който му предлага седемгодишен договор при условие, че французинът научи английски. Делон се завръща в Париж и в същото време приема предложение от Ив Алегре – роля дребен бандит в Quand la femme s’en mêle (1957). „Не бях толкова заинтересован. Така че Ив трябваше да се бори не само с продуцентите си, за да ме наложи, но и с мен. На практика аз се съгласих да се снимам, за да му угодя“, обяснява Делон малко по-късно.

 

Следва поредица от второстепенни филми: „Sois belle et tais-toi“ (1958) на Марк Алегре, брат на Ив; „Christine“ (1958) на Пиер Гаспар-Юи, на чиято снимачна площадка се запознава и влюбва в Роми Шнайдер; и „Faibles Femmes“ (1959) на Мишел Буаронд.

In memoriam Ален Делон: Няма нищо по-хубаво от жена, която прилича на жена

Пресата забелязва външния вид и присъствието на момчето до такава степен, че Рене Клеман решава да му предложи ролята на Рипли във филма „Под яркото слънце“. Постепенно младата звезда – съблазнител – утвърждава международната си репутация.

Очаквайте още подробности.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Как да намалим риска от рак при младите хора

Подобни статии

Back to top button