БългарияНа ФокусПоследни новини

ГРАО с фатално решение за двете ДПС-та

Централната избирателна комисия изчаква проверката на подписите за регистрация на ДПС на изборите на 27 октомври след като приключи проверката на внесените подписи от страна на партията в ГРАО. Това съобщи на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева.

Ретроспекцията – след като ЦИК окончателно отказа да регистрира коалициите около двете фракции на ДПС – “Демокрация, права и свободи – ДПС” около Ахмед Доган и Джевдет Чакъров и “ДПС-Ново начало” около Делян Пеевски, хората на Доган внесоха искане за самостоятелна регистрацията на партията, а малко след това Хамид Хамид, упълномощен от Делян Пеевски, поиска оттегляне на регистрацията. В последствие Новото начало пък обяви, че обжалва решението във Върховния административен съд.

На въпрос на “Труд news” дали ЦИК изчаква с решението за вписване или отписване на ДПС заради ГРАО и какъв е срокът за проверка на подписката, Матева отговори: “Процедурата по регистрация на партии и коалиции е винаги една и съща – подават се документи за регистрация. Единият от тях е въпросната подписка от 2500 избиратели. Тя се изпраща за проверка в ГРАО и след като приключи проверката и се върне протоколът с резултата, тогава се окомплектова цялата преписка, за да може комисията да вземе решение. (…) Ние не се бавим – когато се върнат документите, ги разглеждаме и регистрацията или отказа се извършва с решение на ЦИК. Нито на някого от ръководството, нито на отделен член, нито на колегите, които са приели документите”, увери говорителят на ЦИК.

На въпрос какъв е срокът за ГРАО, Матева отговори, че се очаква проверката да приключи в четвъртък или петък, тъй като утре е последният ден за подаване на документи за регистрация. “Не мога да кажа кога ще приключат, защото не знам колко партии и коалиции ще подадат документи днес или утре”, добави тя.

“Аз се надявам, че няма да се стигне до ситуация, в която избирателите да бъдат лишени от правото да гласуват за партията, която са избрали. Въпросът следва да бъде адресиран към представляващите ДПС, които вземат рязко противоположни позиции по много от въпросите, които касаят регистрацията на ДПС за тези избори”, отговори зам.-председателят Цветозар Томов на въпрос на “Труд news” дали има опасност ДПС да остане без регистрация и да не се яви на изборите.

Ако Върховният съд определи, че партия или коалиция, на която е отказана регистрация, трябва да бъде регистрирана, това може да се случи до 21 септември. Едната от тях – “ДПС – Ново начало” обжалва, като делото е утре от 11:00 часа.

По информация на “Труд news” ЦИК изчаква с решението си освен ГРАО, и затова, защото не желаят отново да има действия и контрадействия от страна на двете фракции на ДПС. Изчаква се и решението на ВАС, което ще бъде оповестено днес. То обаче било почти “решен мач” – след като чрез пълномощно единият от председателите на партията е внесъл искане за регистрация, а по същия начин другият го е оттеглил, всичко е напълно законно. Т. е. искането за регистрация само на партия ДПС от страна на хората на Доган ще бъде по всяка вероятност отхвърлено.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Българи прекосиха Северния ледовит океан първи в света с лодка

Подобни статии

Back to top button