BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Байдън ще използва остатъка от мандата си, за да помага на Украйна

Президентът на САЩ Джо Байдън ще използва оставащите месеци до края на мандата си, за да укрепи Украйна, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Той добави, че украинският и американският лидер ще се срещнат в края на септември.

Байдън е „решен да използва четирите месеца, за да постави Украйна във възможно най-добра позиция, за да надделее“, заяви Съливан на форум в Киев, като обяви, че „президентът Зеленски ще се срещне с президента в Ню Йорк през следващата седмица в Общото събрание“.

Двамата лидери ще обсъдят как най-добре да засилят подкрепата за Украйна, която се бори с руския напредък в източната част на страната.

„Украйна също предприе смели и напористи стъпки във войната. Но районът около Покровск буди изключителна загриженост“, каза Съливан, визирайки логистичния център, до който настъпващите сили на Москва са на 10 км.

Въпреки изненадващата трансгранична атака, предприета от Киев на 6 август в руския град Курск, Москва продължава стабилно да набира позиции в източната част на Донецка област.

Съливан заяви, че Вашингтон обръща особено внимание на ситуацията в източната част на страната, както и на подпомагането на защитата на Украйна от „нагли“ атаки срещу гражданската енергийна инфраструктура, потенциално застрашаващи атомните електроцентрали.

За да отблъсне подновените нападения на изток, Украйна призова за бързо предоставяне на западна военна помощ.

Киев често е критикувал закъсненията, които са забавили прехвърлянето на оръжия от Запада.

„Това не е въпрос на политическа воля. Въпросът е да се преодолее тази трудна и сложна логистика“, каза Съливан.

Въпреки това Съливан призна, че „предвид това, срещу което е изправена Украйна, трябва да направим повече и по-добре“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Байдън поиска от Конгреса разширени правомощия за Киев

Подобни статии

Back to top button