БългарияНа ФокусПоследни новини

Силяновска държи сметка на Радев за липсата на македонско знаме на ”Дондуков” 2

Кабинетът на македонския президент Гордана Силяновска държи сметка на държавния глава Румен Радев по повод снимката от срещата им в петък на “Дондуков” 2, а по-точно – заради липсата на македонския флаг в кадър. 

При посещението си в София обаче Силяновска каза, че срещата ѝ с Радев е минала в “приятна атмосфера, която ще даде плодове”. Сега обаче става ясно, че от македонската страна ще поискат обяснение от страна на кабинета на Румен Радев.

Източник на OFFNews от “Дондуков” 2 коментира, че посещението на Гордана Силяновска не е държавно, официално или работно, а културно и по тази причина липсват всички тези атрибути като знамена, почести и т.н., които са задължителни в другите случаи.

В същия ден трагичният инцидент с двамата загинали пилоти край “Граф Игнатиево” попречи на президента Радев да присъства на представлението на “Набуко” в изпълнение на Националната опера и балет на Северна Македония. Силяновска се наложи да отиде сама, а Радев и съпругата му Десислава  се извиниха за причиненото неудобство.

“Това, което хвърли сянка върху събитието, беше отклонението от договорения протокол за срещата, според който не трябваше да има снимки в затвореното пространство. Но за съжаление преди началото на срещата на четири очи президентът Радев покани президента Силяновска за обща снимка пред българското знаме, въпреки че такъв акт не беше предвиден или съгласуван. Иска ни се да вярваме, че това е протоколно недоглеждане, а не нарочна процедура и отклонение от договореното и още утре ще поискаме обяснение от българска страна”, заявяват от кабинета на Силяновска след срещата, съобщи мкд.мк.

Бившите управляващи от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) обявиха посещението на Силяновска „дипломатически провал”.

На свой ред бившият македонски посланик Нано Ружин казва, че не е необичайно на подобни неформални срещи знамена да не се поставят. Ружин оценява срещата като положителна, но според него правилният адресат на искането за нови преговори е не е София, а Брюксел.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от България кликнете ТУК

Кирил Петков: Приемането на три закона са условието на ПП-ДБ, за да се водят разговори за бъдещо управление

Подобни статии

Back to top button