БългарияНа ФокусПоследни новини

Вицепремиерът на Северна Македония: Нито общи корени, нито обща история имаме с България

Нито общи корени, нито обща история имаме с България.

Това заяви в интервю за македонската телевизия “Алфа” министърът на транспорта и дясна ръка на македонския премиер Християн Мицкоски – вицепремиерът на РСМ Александър  Николоски.

Повод за острия коментар липсата на македонско знаме по време на срещата между президентите Румен Радев и Гордана Силяновска. От съседната страна заявиха, че това е неуважително. Румен Радев обаче побърза да уточни, че срещата между двамата е била неформална и неофициална, което по никакъв начин не ни задължава да поставим тук знамето на РСМ. По протокол това се спазва само при официални посещения, уточни Радев. 

Не на такова мнение е Николоски. Той остро разкритикува българските власти и дори ги определи като “нецивилизовани”.

“Държавите водят войни, но когато техните представители седнат да преговарят, се издигат знамената и на двете страни. Благоприлично е, когато някой ти дойде на гости да му сложиш знамето. Не очаквам от президента да гледа къде има или няма знамена, това е работа на домакина”, отсече Николоски.

И допълни:

“Видно е, че домакинът не е цивилизован. Ако искат, нека ми пратят протестна нота. Не са достойни, нямат уважение. По-мизерни от тях са само онези слуги у нас, които се подписаха, че македонският и българският народ имат обща история, каквато нямат. Онези, които с подписа си се съгласиха, че македонският език е диалект на българския и че никога няма да влезем в Европейския съюз, ако не признаем, че сме българи и имаме български корени”, коментира още вицепремиерът на РСМ.

Подобни статии

Back to top button