BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Сърбия с подкрепа срещу България, София унижавала РС Македония

Сърбия на Александър Вучич се включи в мощната антибългарска кампания, подета от правителството на македонския премиер Християн Мицкоски, предаде БГНЕС.

Сръбският официоз “Политика” обяви, че България блокира евроинтеграцията на Скопие в подробен материал за неофициалната визита на македонския президент Гордана Силяновска-Давкова в София.

Арсеналът на агресията срещу страната ни е идентичен в Белград и в Скопие.

“Силяновска използва средствата на културната дипломация, направи крачка към размразяване на отношенията със съседа, който пречи на евроинтеграцията на Северна Македония… Освен факта, че прозападните идеологически възгледи на македонския президент и проруската ориентация на българския президент, както се характеризират в дипломатическите среди, бяха прикрити в дипломатически тон, България също така използва тази възможност да унижи Северна Македония. На тази среща го нямаше македонското национално знаме”, се казва в статията.

Нейният автор пише, че бившите управляващи партии в РС Македония – Социалдемократически съюз /СДСМ/ и Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ – са “били изхвърлени от властта заради двустранните отношения с България и Гърция.”

“На последните избори хората се довериха на партията ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер е Мицкоски, а президентът е Силяновска, за да запазят идентичността на народа и държавата, като се има предвид, че предишното правителство не защити достатъчно македонската идентичност и език. България блокира Северна Македония по пътя на евроинтеграционните перспективи, като постави условието страната да впише българите в Конституцията. Брюксел даде абсолютна подкрепа на България, представяйки френско-германско предложение за разрешаването на този двустранен спор. Следователно, докато Скопие официално не промени конституцията, ЕС няма да позволи по-нататъшни преговори за присъединяване. На македонските граждани им е писнало от постоянни условия и горчиви политически отстъпки, които не водят страната до желаните перспективи”, твърди “Политика” и продължава:

“Силяновска се спря на културната дипломация, на „меката сила”, именно по пътя за запазване на македонската идентичност и език. Тя беше възхитена от спектакъла „Валкюра” на Българската опера в Скопие и тогава посочи, че ще присъства на спектакъла на „Набуко” от Верди на Македонската опера в София, което и направи на 13 септември… Въпреки неудобството, което изпита от липсата на знамето на страната си, Силяновска разумно остана, като не се поддаде на провокацията и не напусна срещата в знак на протест, което можеше още повече да влоши отношенията между двете съседки. Може би в онзи труден момент гениалният Верди и неговият „Набуко” са ѝ дали сили да остане в интерес на своята държава и нация и да превърне скандала, въпреки всичко, във възможност за подобряване на обтегнатите отношения с българската съседка.”

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Режимът на Мицкоски: Българите са мизерници. Нямаме обща история, нито общи корени

Подобни статии

Back to top button