BulletinПоследни новиниСвят

Си Дзинпин обеща да задълбочи сътрудничеството със Северна Корея

Китайският президент Си Дзинпин заяви на севернокорейския си колега Ким Чен Ун, че Пекин се надява да „задълбочи приятелското… сътрудничество“ с Пхенян, докато двамата лидери разменяха послания по случай важна дипломатическа годишнина.

Китай и Северна Корея са традиционни социалистически съюзници и Пекин отдавна оказва решаваща подкрепа на дипломатически изолираното правителство на Пхенян.

Държавните медии в двете страни съобщиха, че Си и Ким са си разменили поздравителни послания в неделя по повод 75-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете страни.

„Китай е готов да работи със севернокорейската страна… за засилване на стратегическата комуникация и координация, задълбочаване на приятелския обмен и сътрудничество, (и) написване на нова глава в традиционното двустранно приятелство“, заяви Си Дзинпин, според държавната информационна агенция Синхуа.

Той добави, че Пекин и Пхенян „работят в тясно сътрудничество за насърчаване на регионалния мир и стабилност и за отстояване на международната справедливост и правосъдие“, съобщи Синхуа.

Севернокорейската държавна информационна агенция KCNA съобщи, че Ким е заявил, че Пхенян „ще се стреми постоянно да укрепва и развива приятелските отношения и отношенията на сътрудничество между (Северна Корея) и Китай“.

Китай и Северна Корея активизираха своята дипломация, след като прекратиха дългогодишните гранични ограничения, наложени по време на пандемията Covid-19.

Анализатори твърдят, че Пхенян разчита до голяма степен на китайски фирми и банки, за да заобиколи международните санкции и да подкрепи своята армия и затъваща икономика.

През последните месеци двустранните връзки привидно се усложниха, след като Северна Корея се сближи с другия си основен съюзник Русия, а Ким обяви подкрепата си за продължаващата инвазия на президента Владимир Путин в Украйна.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Столтенберг: Пресякохме много червени линии, обявени от Путин, но той не направи нищо

Подобни статии

Back to top button