BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Зеленски ще се срещне с Байдън в Рамщайн

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че ще участва в международна среща за обсъждане на военната подкрепа за Украйна, която ще се проведе в Германия следващата седмица.

Очаква се на срещата в американската военновъздушна база в Рамщайн край Франкфурт да присъстват над 50 съюзници на Украйна, включително президентът на САЩ Джо Байдън.

„Подготвяме се за 25-ата среща в Рамщайн на 12 октомври, която за първи път ще се проведе на ниво лидери“, заяви той в социалните мрежи.

Той ще представи „ясни, конкретни стъпки към справедлив край на войната“, каза той и добави, че Русия може да бъде спряна с „решимостта на нашите партньори и укрепването на Украйна“.

Зеленски присъства и на последната среща в Рамщайн през септември, като настояваше за повече оръжия за отблъскване на настъпващите руски сили.

Срещата ще се проведе в ключов момент за Украйна преди изборите в САЩ следващия месец, които могат да променят подкрепата, която Киев получава от най-големия си поддръжник.

Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп отдавна критикува милиардите долари, които Съединените щати са предоставили на Украйна, и повтаря руските тези за конфликта.

Междувременно Украйна увеличи натиска върху западните си поддръжници за разрешение да използва дарени оръжия с голям обсег на действие за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в Русия.

През тази година руските сили напредват постоянно в Източна Украйна срещу превъзхождащи ги по численост и въоръжение украински войски.

В ежедневното си обръщение късно в събота Зеленски заяви, че се стреми към „траен мир и сигурност“.

Той добави: „Това е възможно само на основата на международното право и без търговия със суверенитет или търговия с територии“.

Войските на Киев „демонстрираха какво могат да направят украинците, когато имат достатъчно оръжия и достатъчен обсег“ с удари с безпилотни самолети с голям обсег по руски военни бази.

„Ние ще убедим нашите партньори, че само нашите безпилотни самолети не са достатъчни. Необходими са по-решителни стъпки, за да доближим края на тази война“, посочи той.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Столтенберг: Пресякохме много червени линии, обявени от Путин, но той не направи нищо

Подобни статии

Back to top button