BulletinНа ФокусПоследни новиниСвят

Крайната десница в Германия набира популярност сред младите хора

Танцово парче и онлайн видеоигра, която популяризира масовите депортации, са някои от начините, по които крайно десните групи достигат до младите хора в страната.

„Татко, разкажи ми за дните, в които успя да спасиш Германия точно навреме“, пита младо момиче баща си, докато двамата седят на верандата на идиличния си дом, във видео, генерирано от изкуствен интелект от младежкото крило на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (АзГ).

„Всичко започна с голямата ремиграция“, отговаря бащата, а птиците чуруликат, докато гледат към цветната си градина. И тогава се появява танцовият ритъм.

Това е началото на видеоклипа към „Remigration Hit“ – крайнодясно танцово парче, което си представя масовото депортиране на мигранти от Германия. Широко разпространеният видеоклип към песента изобразява предимно русокоси и синеоки пилоти и стюардеси – олицетворяващи, изглежда, заблуждаващите нацистки представи за „арийска“ расова чистота – танцуващи в празник, докато депортират цветнокожи хора в самолети, украсени в синьото и червеното на АзГ.

„Сега е време да си тръгваме“, продължава припевът в пулсиращ ритъм. „Ще ви депортираме всички.“

Подобни онлайн кампании спомогнаха за радикализирането на широка част от германската младеж, превръщайки крайно десните идеи, които някога бяха изтласкани в периферията на германския политически дискурс, във все по-популярни. Младата алтернатива, младежката организация на АзГ, която пусна видеоклипа с танца, е класифицирана от германската агенция за вътрешно разузнаване като екстремистка група от миналата година.

Но това не е попречило на тях и на други крайно десни групи да разпространяват идеологията си сред германската младеж – със забележителен успех.

По време на изборите в три провинции в Източна Германия миналия месец АзГ отбеляза рязък ръст на подкрепата сред младите избиратели, като зае първо място в трите провинции в рамките на тази демографска група и събра между 29% и 38% от гласовете на по-младите избиратели, според екзитполовете.

„Ние сме партията на младите“, заяви Ханс-Кристоф Берндт, водещият кандидат на АзГ в Бранденбург, по обществената телевизия след вота в тази провинция. „Бъдещето е на наша страна.“

Феноменът на младите хора, които гравитират към радикалната десница, е очевиден не само в Източна Германия, но и в цялата страна и в голяма част от Европа. На европейските избори през юни делът на младите хора, гласували за АзГ в Германия, нарасна с 11 процентни пункта до 16% – далеч надминавайки подкрепата за левите Зелени, които някога доминираха в тази демографска група.

Във Франция партията „Национален рсбор“ на Марин Льо Пен събра около 30% от гласовете на младите хора на европейските избори – с 10 пункта повече в сравнение с 2019 г. А на националните избори в Австрия миналата неделя крайнодясната Партия на свободата (FPÖ) зае първо място не само сред общото население – но и сред избирателите на възраст между 16 и 34 години.

В навечерието на федералните избори в Германия, насрочени след една година, АзГ, която сега е на второ място в национален мащаб, се надява да подражава на успеха на FPÖ в Австрия, отчасти като достигне до младежите в Германия.

На последните федерални избори в Германия през 2021 г. младите избиратели се насочиха към Зелените и про-бизнес Свободните демократи (СвДП). Но справянето с изменението на климата, основният въпрос на Зелените, избледня по значение за много млади избиратели, докато СвДП загуби голяма част от имиджа си на партия, която представлява младежта и иновациите.

Крайно десни групи се опитват да напуснат празнотата и стават все по-умели в привличането на по-младите избиратели онлайн.

Според проучване на изследователи от Потсдамския университет АзГ е била два пъти по-успешна в достигането до избиратели, които гласуват за първи път в TikTok в навечерието на трите федерални избори в Германия през септември, отколкото всички останали партии заедно. Тази група е получавала средно по един видеоклип на ден в TikTok със съдържание на АзГ, установиха изследователите, които са анализирали над 75 000 видеоклипа в платформата за социални медии в седмиците преди изборите.

„Дискурсът в социалните медии е доминиран от десницата. Това невинаги е било така и е резултат от дългогодишна работа на тези политически партии и движения, които са похарчили много пари, за да постигнат това“, каза Роланд Вервиебе, един от основните автори на изследването.

„На практика те са създали паралелна, алтернативна медийна сфера, която е насочена много точно към отделни хора“, добави той.

В началото на тази година разкритието, че политици от АзГ са участвали в тайна среща на десни екстремисти край град Потсдам, на която са били обсъждани планове за „ремиграция“ с цел депортиране на чужденци и „неасимилирани“ граждани, предизвика масови и продължителни протести срещу крайната десница в Германия.

Но само няколко месеца по-късно „ремиграцията“ се превърна в обичайна тема за разговор на крайната десница. Сега говоренето за „ремиграция“ не успява да предизвика подобен шок и възмущение, „защото дискурсът в обществото като цяло е станал толкова разкрепостен и радикализиран, когато става въпрос за темата за миграцията“, обясни Йоханес Кийс, социолог от Лайпцигския университет.

Това отчасти се дължи на усилията на крайно десни активисти да нормализират концепцията сред младежите в Германия, използвайки нетрадиционни средства.

Друг пример за тези средства е онлайн видеоигра на тема депортация, наречена „Спасителят на Германия“, която започва с глас, който пита: „Можем ли все още да спасим Германия?“

Създадена по модела на добре познатата пъзел игра Candy Crush Saga, „Germany Rescuer“ призовава играчите да спасят страната от „хаоса“ и „масовата имиграция“, като например организират аватар на чернокож мъж, който да бъде качен на самолет за депортиране. Успешно съчетаните знамена на дъгата, които означават гей гордост, се превръщат в германски знамена, които вместо това дават национална гордост.

Играта е създадена от младежката организация на АзГ.

„Едва ли някой млад човек би публикувал програма за държавните избори в група в WhatsApp“, каза Анна Лайстен, един от лидерите на младежкото крило на АзГ в Бранденбург, в интервю за дясна медия. „Но висок резултат в игра за депортиране е много по-лесно да се сподели“.

Нете Ньостлингер за „Политико“.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Тръмп и Мъск рамо до рамо

Подобни статии

Back to top button