BulletinПоследни новиниСвят

Зеленски представя плана за победа на вихрена обиколка в Европа

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Великобритания, Франция и Италия в рамките на обиколка на европейските лидери, целяща да осигури помощ преди ключовите избори в САЩ следващия месец.

Киев може да се сблъска с най-тежката си зима тази година, докато Русия нанася нови удари по електропреносната мрежа на страната и напредва по източната фронтова линия.

По време на обиколката украинският лидер ще се опита да си осигури възможно най-голяма финансова и военна подкрепа, защото перспективата за победа на Доналд Тръмп на решаващия вот в САЩ през ноември поставя под съмнение подкрепата на Вашингтон.

В рамките на наситения с пътувания маршрут Зеленски ще се срещне с лидерите на Франция, Германия, Великобритания и Италия – всички те в своите страни в рамките на по-малко от 48 часа.

Според Даунинг стрийт украинският лидер ще посети министър-председателя на Великобритания Кийр Стармър в Лондон, а също така ще се срещне с новия ръководител на НАТО Марк Рюте.

После той ще бъде в Париж за среща с френския президент Еманюел Макрон, а по-късно се очаква да отпътува за Рим за разговори с италианския министър-председател Джорджа Мелони, съобщават италианските медии.

В петък Зеленски има аудиенция при папа Франциск във Ватикана, а същия ден ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин, според говорителка на германското правителство.

Планираната за събота ключова среща с международните съюзници беше отложена, след като президентът на САЩ Джо Байдън отмени планираното си пътуване в Европа, за да се съсредоточи върху заплахата от урагана „Милтън“.

Зеленски казва, че страната му отчаяно се нуждае от повече помощ, за да промени баланса във войната и да осигури победа на бойното поле, тъй като Русия превзема десетки малки градове и села в източната част на страната.

Той също така иска разрешение да използва оръжия с далечен обсег на действие, доставени от съюзници, включително САЩ, за нанасяне на удари по военни цели дълбоко в Русия.

Украйна разчита на финансова и военна помощ от Вашингтон в размер на милиарди долари за борба с руската инвазия, а президентските избори в САЩ през ноември могат да се окажат решаващи.

Кандидатът на Републиканската партия Доналд Тръмп обеща да сложи край на войната „за 24 часа“, ако бъде избран – перспектива, от която Киев се опасява, че ще бъде принуден да направи огромни компромиси, за да постигне мир.

Вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис заяви, че няма да се срещне с руския лидер Владимир Путин за мирни преговори, ако Украйна също не бъде представена.

Зеленски отхвърли всеки мирен план, който би включвал отстъпване на територия на Русия, твърдейки, че Москва трябва да изтегли всичките си войски от вътрешните граници на Украйна, за да постигне траен мир.

Ако тази статия Ви е била полезна, последвайте ни и във Фейсбук от ТУК.

За още новини от света кликнете ТУК

Планът на Зеленски е под въпрос, Байдън се оттегли от срещата в Рамщайн

Подобни статии

Back to top button